Depilacija

Značajke laserskog uklanjanja dlaka: od koliko godina se može provesti postupak

Postoji nekoliko metoda uklanjanja neželjenih dlačica. Među njima, lasersko uklanjanje dlaka smatra se jednim od najnaprednijih. Nakon 5-6 posjeta kozmetičarki, kosa postaje mekša, žarulja se sruši. Ovom metodom nemoguće je trajno riješiti kosu, ali se njihov rast i kasniji razvoj usporavaju. Aktivni učinak traje i do nekoliko mjeseci, koža izgleda potpuno glatka i njegovana. Nedostaci se mogu pripisati samo potrebi pažljivog odabira uređaja, budući da laseri imaju ograničenja na fenotipove. O tome koliko se rezultat čuva od laserskog uklanjanja dlačica raspravljat će se u članku.

Lasersko uklanjanje dlaka - kako djeluje i kako se odvija proces uklanjanja dlaka kod žena

Lasersko uklanjanje dlaka je radikalni način za uklanjanje dlaka. Mehanizam njegovog djelovanja temelji se na činjenici da je melanin sadržan u folikulima sposoban apsorbirati svjetlosne valove u rasponu od 700-800 nm.

Kad se udari bljesak zraka, pigment se intenzivno zagrijava, zbog čega se uništava. U blizini su također zahvaćene strukture - lojne žlijezde, zametna zona, krvne i limfne žile. Kosa ispada s mrtvim korijenom. Tijelo gotovo da ne osjeća destruktivne procese, postupak je potpuno bezbolan.

Lasersko uklanjanje dlaka uspješno se koristi za uklanjanje dlaka na svim dijelovima tijela. Učinkovitost metode ovisi o pravilnom izboru aparata, ovisno o stupnju zasićenja melaninskog pigmenta.

Indikacije i rezultati - u kojim slučajevima je postupak nužan

Lasersko uklanjanje dlaka odnosi se na metode estetske medicine. Odluka da se to provede nije terapijska indikacija. Postoji nekoliko slučajeva kada je poželjno pribjeći postupku:

 • prisutnost dlaka na tijelu, njegov aktivni rast,
 • visok prag boli, individualna netolerancija na klasične metode uklanjanja dlačica (depilacija, shugaring i dr.),
 • profesionalni zahtjevi za sportaše
 • veliki broj uraslih dlaka, njihov pravilan izgled.

Tehnika radi s prirodnom bojom kose u rasponu nijansi od tamne do svijetlo plave. Trebate se posavjetovati s kozmetičarkom, odabrati najučinkovitiji način, ovisno o karakteristikama fenotipa.

Koliko se bljeskova događa tijekom sesije depilacije

Broj bljeskova ovisi o vrsti lasera, njegovoj snazi ​​i površini mjesta. U prosjeku, po impulsu, utjecaj snopa obuhvaća 2,5 cm2 površine epidermisa. Na prvom savjetovanju kozmetičarka će vam reći koliko će bljeskova biti potrebno za određeni dio tijela. Njihov broj može varirati od 2 do 10 po sesiji. Kako bi se postigao vidljiv rezultat, obično je potrebno ukupno 40-60 bljeskova.

Koliko bljeskova trebate prilikom epilacije bedara?

Nakon koje vrijeme kosa počinje ispadati

Brzina gubitka kose nakon laserskog uklanjanja dlaka ovisi o zasićenosti melanina, aparata za postupak. Prema statistikama, 80% ljudi bilježi vidljive rezultate tek nakon druge sjednice. Vidljivi učinak vidljiv je nakon 3-4 mjeseca, za moderne uređaje - 2 tjedna.

Svjetlo obojeni folikuli uništavaju se sporije od tamnih - zbog sadržaja melaninskog pigmenta u njihovom sastavu.

Koliko često trebam raditi lasersko uklanjanje dlaka, koliko dugo traje sesija

Broj sjednica određuje se individualno tijekom vizualnog pregleda kozmetičara. To ovisi o boji kose, starosti i osjetljivosti tijela na učinke impulsa. Ponovljeno uklanjanje dlaka preporuča se ne prije 1,5-2 mjeseca nakon prvog posjeta salonu. Tijekom tog razdoblja, koža se potpuno oporavlja, što je važno za prevenciju nuspojava. Pravilna priprema prije laserskog uklanjanja dlaka također je važna.

Zašto trebam napraviti nekoliko ponovljenih postupaka

Osnova laserskog uklanjanja dlaka bio je fiziološki mehanizam djelovanja svjetlosnog pulsa. Uništavanje folikula dlake pod efektom toplinskog svjetla odvija se u nekoliko faza. Prvo počinje uništavanje obližnjih tkiva koje hrane korijen. Usporavanje protoka krvi, proizvodnja lojnih žlijezda i sužavanje broja stanica koje se dijele. Kosa postaje tanja, ispada. Da bi se postigao rezultat, potrebno je 4-10 sesija. Prvi znakovi obično se uočavaju nakon drugog posjeta kozmetičkom salonu.

Koliko sesija je potrebno kako bi se u potpunosti riješila kosa

Ukupan broj sesija ovisi o snazi ​​izlaganja svjetlosti uređaja, dijela tijela gdje je potrebno riješiti se viška kose. Tablica prikazuje približan broj sesija za potpuno uklanjanje dlačica.

Površina tijelaBroj postupaka
Lice3-4
Pazuha, ruke5-6
noge5-10
natrag4-8
trbuh4-6
bikini4-8

Više detalja o tome koliko se lasersko uklanjanje dlaka s bikini zona može pronaći ovdje.

Trajanje se kreće od 10 do 40 minuta, ovisno o uređaju. Zahvaljujući elementima za hlađenje, ne postoje bolni osjećaji u njihovoj konstrukciji nakon produljenog zračenja. Lasersko uklanjanje dlaka kod muškaraca podrazumijeva više zona.

Koliko često i u intervalima rade, koliko dana nakon prvog postupka treba ponoviti

Koliko često trebam ići u postupak? Stopa ponavljanja ovisi o brzini metabolizma, regeneraciji i području tijela. U prosjeku, nakon prve sesije treba uzeti najmanje 1,5-2 mjeseca (6-8 tjedana). U rijetkim izuzecima, ponavljano izlaganje se provodi nakon 4 tjedna.

Nakon posjeta salonu morate se osloniti na vlastite osjećaje, prisutnost nuspojava na tijelo. Da biste izbjegli neželjene učinke, slijedite sve preporuke specijaliste u roku od 2-5 dana nakon izlaganja laseru.

Prilikom otkrivanja nuspojava, preporuča se koristiti kremu ili mast nakon opeklina s iscjeljujućim učinkom. Nakon toga kontaktirajte svog liječnika ili kozmetičara.

Koji je najbolji laser za uklanjanje dlaka, kako odabrati

Razvio nekoliko vrsta lasera za epilaciju, rješavajući estetske probleme kože. Popularne sorte:

 1. rubin, To je zastarjela tehnologija, uređaji s takvim laserom nalaze se samo u javnim bolnicama. Nedostatak - snop ne utječe na sudbinu tijela, lišen melanina. Nije prikladno za svjetlo.
 2. aleksandrit, Osnova ove vrste lasera je kristal s kromom u kompoziciji. Posebnost je povećana glatkoća kože nakon izlaganja. Najbolje djeluje s tamnom kosom, svjetlom epidermom. Može uzrokovati opekline ako je prije ili nakon zahvata bio izložen ultraljubičastom svjetlu.
 3. dioda, Najsigurnija vrsta lasera. Omogućuje vam da smanjite intervale između sesija, sigurne za tijelo. Prikladno za sve fenotipove. Nedostatak je što je oprema skupa, što povećava troškove sesije. Nakon izlaganja može doći do blagog peckanja, što je povezano s radom sustava hlađenja.
 4. neodimij, Osobitost ove vrste lasera je da svjetlost apsorbira hemoglobin, a ne melanin. Uređaji na bazi neodida češće se koriste za liječenje vaskularnih bolesti. Jedna od najboljih opcija za uklanjanje dlaka na tamnoj koži.

Postoje uređaji za lasersko uklanjanje dlačica miješanog tipa. Kombiniraju svjetlosne i temperaturne učinke, tako da postupak postaje učinkovitiji i svestraniji. Postoje modeli koji istovremeno rade na nekoliko vrsta kristala.

Koji lasersko uklanjanje dlaka je najučinkovitije i sigurno, što je bolje odabrati

Dakle, koji postupak je bolje odabrati i učiniti lasersko uklanjanje dlaka? Pri odabiru vrste aparata ne postoje univerzalna rješenja. Potrebno je uzeti u obzir boju kože i kose, osjetljivost tijela, stanje folikula. Tablica prikazuje tehničke značajke najčešćih vrsta lasera.

Koja vrsta lasera za uklanjanje dlaka je najučinkovitiji i najbolje opisan u članku.

vrstaProsječna valna duljina, nmZa što je prikladnoZnačajke
aleksandrit755Tamna i gusta kosa na svijetloj koži.Nema rezultata za crveno, sivo. Kosa može izgubiti nijansu nakon zahvata.
dioda810Bilo koja nijansa kose, osim sive.Djeluje loše s pištoljem. Sigurno za sve tipove kože. Vidljivi rezultati mogu se vidjeti nakon 2 tjedna.
neodimij1064Bilo koja vrsta kose i kože.Potrebno hlađenje, moguće pregrijavanje kože. Veličina parcele ne utječe na izvedbu.

Koliko dugo traje lasersko uklanjanje dlaka - koliko dugo traje učinak i traje

Rezultat laserskog uklanjanja neželjenih dlaka ovisi o nekoliko čimbenika:

 • boja kože, kosa,
 • brzina metabolizma, metabolizam,
 • provedbu preporuka stručnjaka nakon toga,
 • redovitost opeklina
 • kronične bolesti.

Kozmetolozi kažu da rezultat depilacije traje dugo i traje 3-10 godina. Ovaj širok raspon povezan je s individualnim karakteristikama organizma. Da biste spremili učinak, morate ponoviti barem jednom godišnje. Tijekom izlaganja aparatu, do 25% folikula je u stanju mirovanja - na njih ne djeluju bljeskovi.

Kada hormonalni poremećaji u tijelu, uzimanje određenih lijekova, nemoguće je predvidjeti značajke rasta kose. U takvim situacijama nema jamstava nakon prolaska kroz cijeli ciklus postupaka.

Kontraindikacije - kada ne možete obaviti postupak

Lasersko uklanjanje dlaka ima apsolutne i relativne kontraindikacije. Strogo je zabranjena u sljedećim slučajevima:

 • prisutnost svježeg ten (do 14 dana),
 • lezije kože u području provođenja,
 • alergija ili preosjetljivost na izlaganje laseru,
 • onkološke bolesti
 • prisutnost tetovaže,
 • epilepsija, CNS patologija,
 • pogoršanje dermatoloških bolesti (ekcem, psorijaza),
 • razdoblje trudnoće, laktacija.

Više detalja o tome je li sigurno uklanjanje lasera s dojenjem možete pronaći ovdje.

S oprezom, metoda je propisana u prisustvu metalnih implantata u tijelu, osjetljivosti na promjene u pigmentaciji i tijekom prehlade. Prije postupka preporučljivo je posavjetovati se s liječnikom o riziku od ove metode uklanjanja dlačica.

Za koliko godina možete napraviti potpuno uklanjanje dlaka pomoću lasera, od koje dobi je postupak prikazan djevojkama

Prema prihvaćenim standardima Ministarstva zdravlja, lasersko uklanjanje dlaka je dopušteno za žene i muškarce starije od 18 godina. Za djevojčice je potrebna pismena suglasnost roditelja (zakonskih zastupnika). Ograničenja gornje granice starosti nisu osigurana. Međutim, zbog smanjenja metabolizma, regenerativnih procesa kod starijih bolesnika nakon zahvata, povećava se rizik od nuspojava, boli i nelagode.

Ako postoji tetovaža

Tijekom tetoviranja, komponenta za bojenje uništava melanin. To dovodi do činjenice da lasersko uklanjanje dlaka u prisutnosti uzoraka na tijelu može biti ne samo beskorisno, nego i opasno. Rizik od opeklina, iritacije i drugih nuspojava se povećava. Dozvoljeno je ukloniti kosu samo oko tetovaže.

Neki uređaji mogu utjecati na folikule čak i sa tetovažom. Najpoznatiji od njih je LightSheer DUET.

Koliko je opasno lasersko uklanjanje dlaka za ljudsko tijelo za vrijeme uzimanja antibiotika

Svi antibakterijski lijekovi povećavaju osjetljivost stanica na izloženost svjetlu. Dok uzimate antibiotike i druge lijekove s takvim nuspojavama, lasersko uklanjanje dlaka se ne preporuča. Povećan rizik od opeklina, boli i drugih neugodnih posljedica.

Kroz koliko se možete sunčati

Nakon sjednice ne preporuča se sunčati na otvorenom, posjetiti solarij 3-4 tjedna. Kod laserskog zračenja koža postaje osjetljiva na djelovanje ultraljubičastog zračenja, tako da izravna sunčeva svjetlost može dovesti do zdravstvenih komplikacija. Kako bi spriječili opekline, tretirani dio tijela može se tretirati zaštitnom kremom s SPF filtrom. Zašto nakon laserskog uklanjanja dlaka ne možete sunčati, saznajte više ovdje.

Moguće posljedice - kako laser utječe na kožu i zdravlje žene

Kako laser na ljudskom tijelu? Laser ima snažno destruktivno djelovanje na tijelo. Ako zanemarite kontraindikacije, koristite neprikladan uređaj i ne slijedite preporuke za oporavak, postoji rizik od nuspojava. Mogu biti rani ili kasni.

Nakon 3-7 dana mogu se pojaviti sljedeći problemi:

 • opekline,
 • folikulitis,
 • akne, akne,
 • pogoršanje herpesa,
 • alergija izražena svrbežom, urtikarijom i dermatitisom,
 • zamagljen vid, povećana osjetljivost na svjetlo.

Kasne komplikacije mogu se pojaviti nakon 2 tjedna ili nekoliko godina. Najčešći od njih - povećana pigmentacija na koži, povećan rast kose (hipertrihoza).

Važno je! Neki ljudi nakon epilacije razvijaju konjunktivitis koji je povezan s pojavom fotosenzitivnosti.

Kako izliječiti epilaciju laserskim opeklinama

Pojavljuje se zbog visoke gustoće snopa energije snopa, pogrešaka u postavljanju parametara uređaja ili neusklađenosti s tehnikom. Opekline se mogu pojaviti između nekoliko sati i 3 dana. Ako pronađete karakteristične znakove, morate se suzdržati od tople kupke, tuširanja i posjeta sauni. Za liječenje opekline potrebno je nanijeti kremu za zacjeljivanje rana i umirujuću kremu, gel, na primjer, pantenol.

Korisni videozapis o različitim vrstama uklanjanja dlačica

Načelo djelovanja

Lasersko uklanjanje dlaka je u potpunosti u skladu s njegovim imenom: glavni glumac je laser.

Kao što znamo, tamne boje privlače svjetlost i toplinu. Isti princip rada ovdje.

Dakle, treptajuća laserska zraka usmjerena je na područje epilacije. Kosa je tamnija od kože, pa oni privlače destruktivno svjetlo. Laser zagrijava folikul dlake i kožu u blizini.

Takvo zagrijavanje na bilo koji način ne utječe na dermis, ali žarulja počinje postupno odumirati. Unutar polumjeseca, dlačice na tretiranom području jednostavno ispadaju.

Tako se ispostavlja da je potpuna eliminacija neželjene vegetacije moguća samo uz maksimalni kontrast kose i kože. Plava kosa jednostavno ne primjećuje laser, ostat će u obliku pištolja.

Također, uspavane žarulje ne mogu biti ubijene prije no što se probude. Zato moramo proći kroz nekoliko postupaka u jednoj zoni.

Sada, na temelju principa rada lasera, moguće je izvući zaključak o kontraindikacijama.

kontraindikacije

Tako smo sve bliže i bliže odgovaranju na pitanje, od koje dobi možete raditi lasersko uklanjanje dlaka. Ali prvo, da vidimo zašto stručnjak može odbiti provođenje postupka za djevojčice i djevojčice.

Dakle, svaki salon ljepote želi dobiti samo pozitivne povratne informacije o svom radu. Stoga, ako stručnjak nije siguran u rezultat, on će odbiti. A razlog neizvjesnosti može biti dob pacijenta.

Činjenica je da su prije puberteta sve dlake na djetetovom tijelu plave. Počinju potamniti tek s početkom puberteta, neredom hormona.

Mame koje žele dobro za svoje dijete, žele što prije spasiti dijete od viška vegetacije. U ovom slučaju, oni su odbijeni.Prvo, laser jednostavno ne “pronalazi” tanke plave vlasi. Drugo, oni će se i dalje pojavljivati, jer u mladom organizmu još uvijek ima mnogo uspavanih folikula koji će se sigurno probuditi.

To jest, pokušati napraviti ili dopustiti vašem djetetu da provede postupak prije kraja prijelazne dobi - novac odlazi na dno.

Osim toga, postoje opće kontraindikacije, u kojima nećete pristati na lasersko uklanjanje dlaka bilo gdje:

 • bolesti kože,
 • dijabetes,
 • tamna koža
 • plave kose
 • trudnoća i dojenje,
 • raka,
 • moli u zoni udara.

Ako imate jednu od gore navedenih stavki, trebali biste razmisliti o drugom načinu uklanjanja dlačica.

Starost u kojoj već možete

Pa ipak, koliko godina možete napraviti lasersko uklanjanje dlaka? Čak i ovdje, mišljenja stručnjaka se razlikuju. Netko će uzeti 15 godina, ali neće dati nikakva jamstva.

U dobrim salonima lasersko uklanjanje dlaka traje od 18 godina. Samo nitko ne želi preuzeti odgovornost. Do odrasle dobi, hormonska pozadina nije stabilna i nemoguće je predvidjeti kako će izloženost utjecati na nju. Tijekom tog razdoblja postupak se smatra neučinkovitim.

Pubertet počinje i završava u različitim dobima. Kod djevojčica, obično od 12-13 godina, pojavljuju se tamne dlake. Ali ako se takve promjene na nogama još uvijek mogu pomiriti, onda bih na licu radije riješio taj problem. Zbog toga je za sve tinejdžere zainteresirana šikara, jer koliko godina možete napraviti lasersko uklanjanje dlaka preko gornje usne i između obrva. Odgovor je jedan - od 18.

Ali nemojte se uzrujavati. Do punoljetnosti možete koristiti različite metode koje su sigurnije za mlade organizme. Na primjer, vosak, depilatory krema, britva, nakon svega. Da, učinak nije tako dug, ali žurno uklonite višak vegetacije i zadržite svoje samopoštovanje pomoći.

Umjesto zaključka: mitovi i stvarnost laserskog uklanjanja dlaka

 1. Laser je štetan za zdravlje i negativno utječe na unutarnje organe.

Nije. Zraka prodire samo 0,1-0,4 cm, ne dublje od sloja kože, a pogotovo ne u unutarnjim organima. Ožiljci, ožiljci i kosa rastu iz postupka.

Laser ne utječe na kožu, tako da ne može biti ožiljaka. Nakon postupka folikul jednostavno odumire, tako da je rast kose nemoguć - nemaju gdje rasti. Laserska kosa se uklanja jednom zauvijek.

Nažalost, to nije moguće. Dio žarulja je u stanju mirovanja i mogu se ubiti tek nakon klijanja. Vrijeme rasta svih "rezervnih" folikula je od 8 do 24 mjeseca. Tek nakon obrade svih žarulja vegetacija će zauvijek nestati.

Općenito, lasersko uklanjanje dlaka je sigurno i učinkovito. Samo nemojte čekati trenutačno oslobađanje opasnosti, morate sve ocijeniti na odgovarajući način.

Dakle, ako roditelji zabrane korištenje ove usluge salona, ​​oni znaju što govore. Do 18 godina možete pribjeći drugim metodama. I nakon dolaska većine, nitko to ne može zabraniti, a učinak će se očekivati.

Je li moguće napraviti lasersko uklanjanje dlaka u dobi od 14 godina?

U ovoj dobi dječaci i djevojčice najvjerojatnije se osjećaju neugodno zbog promjena koje se događaju tijelom. Pojava kose u intimnim područjima, u pazuhu i na licu uzrokuje miješane osjećaje. Većina čak i od roditelja skriva pokušaje da se riješi neželjenih dlačica britvom ili voskom.

U ovoj dobi (14 godina) i kod djevojčica i kod dječaka postoji vrhunac puberteta. Ne sastoji se samo u intenzivnom rastu dlake na tijelu. Također su primijećeni šiljci rasta, produljenje ekstremiteta. Kod djevojčica je to obično početak menstrualnog ciklusa (u nekim slučajevima počinje već u dobi od 12 godina) kod dječaka, povećanje u genitalnim organima, izgled krošnje, grub glas. Tijelo se mijenja, proporcije, često pubertet prati loše zdravlje:

 • glavobolje
 • poremećaj spavanja i apetit
 • emocionalni poremećaji

VAŽNO: Pokušajte pronaći odgovarajuće riječi za svoje dijete kako biste mu pomogli da se riješi kompleksa. Ne ostavljajte ga na miru s problemom. Objasnite da su promjene u njegovom tijelu koje se događaju u ovoj fazi svojstvene dobi i za godinu ili dvije njegovo tijelo će izgledati vrlo različito.

Do kraja puberteta zabranjena je stabilizacija hormonskog laserskog uklanjanja dlaka kod adolescenata! Nema dokaza o štetnom djelovanju lasera na tijelo tinejdžera, ali istodobno nema pouzdanih podataka da je potpuno siguran za djetetovo tijelo i da neće utjecati na njegovo daljnje formiranje.

U rijetkim slučajevima može se promatrati vrlo gusta kosa, kako na licu tako i na tijelu. Tada roditelji pokušavaju pribjeći bilo kakvim metodama kako bi poboljšali izgled i psihološko stanje svog djeteta i uvjerili liječnika da provede lasersku proceduru. No, mora se imati na umu da je ovaj fenomen najvjerojatnije povezan s poremećajem endokrinog sustava. I to je samo po sebi jedna od kontraindikacija za lasersko uklanjanje dlaka. Stoga, u ovom slučaju, trebali biste odmah kontaktirati stručnjaka endokrinologa i saznati točno što je uzrokovalo taj brzi rast kose.

ZNATE LI? Ako uklonite prekomjernu, patološku kosu na tijelu tinejdžera pomoću lasera, to može uzrokovati još intenzivniji rast kose.

MOŽETE LI IZRADITI LASERSKU EPILACIJU NA 17 GODINA?

Dakle, strpljivo čekamo normalizaciju hormonskih razina i kraj puberteta. Kako odrediti kada se to dogodilo?

Prema fiziološkim normama, sve se obično stabilizira sa 16 godina. Do ove dobi, za 2-3 godine, djevojčice imaju redovito razdoblje, s stalnim ciklusom, i konačno se oblikuju unutarnji i vanjski seksualni znakovi. Dječaci su promijenili glas, tijelo je uzelo druge oblike, a tijelo tih i drugih fizički su sposobni nastaviti utrku. Smatra se da je to kraj puberteta.

I premda je prihvaćeno da se lasersko uklanjanje dlaka provodi nakon punoljetnosti, u slučajevima hitne potrebe za ovim postupkom može se pribjeći od 16 godina. Pitanje koje zanima mnogo ljudi - je li moguće napraviti lasersko uklanjanje dlaka u dobi od 17 godina? U iznimnim slučajevima, da, možete.

VAŽNO: Postupak laserskog uklanjanja dlačica do 18 godina moguće je samo uz pismeni pristanak roditelja ili skrbnika. Potpis odraslih osoba u središtu laserskog uklanjanja dlaka. Roditelj ili skrbnik ima pravo ostati s djetetom tijekom postupka.

KONTRAINDIKACIJE LASERSKE EPILACIJE U ADOLESCENTA

Kontraindikacije i pripreme za postupak ne razlikuju se kod osoba različitih dobnih kategorija. Glavno je zapamtiti da se sve preporuke, pravila i zabrane moraju strogo poštivati. To će pomoći da se izbjegnu negativne posljedice, kao i da pozitivno utječu na ishod postupka. To je, da bi se postigao najbolji mogući rezultat - glatka koža za dugo vremena - morate slijediti sve upute liječnika.

Pogledajte videozapis: BUĐENJE!!! PREVEDENO NA HRVATSKI. David Icke FULL HD 2014 (Travanj 2020).