Depilacija

Je li elektroliza štetna ili korisna?

Trenutno postoje tri najučinkovitija načina za uklanjanje neželjenih dlaka. To je laser, foto i elektroliza. Svaka od metoda ima svoje pozitivne i negativne točke. U ovom ćemo članku razmotriti što su kontraindikacije za elektrolizu.

Za koga je elektroliza zabranjena

Elektroliza je učinkovit način za uklanjanje neželjene vegetacije. Metoda je iznimno mukotrpna, budući da rad ide s svakom žaruljom za kosu pojedinačno. U svaki folikul dlake umetnuta je posebna igla koja je elektroda. Pod utjecajem električne struje uništavaju se posude koje hrane folikule dlake i prestaje funkcionirati.

Budući da je destruktivno sredstvo ovdje električna struja, ograničenja upotrebe ove metode uklanjanja dlaka usko su povezana s reakcijom ljudskog tijela na električnu energiju.

Postupci koji se izvode električnom strujom imaju opsežan popis kontraindikacija. Elektroliza je strogo kontraindicirana ako postoji:

 1. Bolesti krvi, a posebno kršenje mehanizama zgrušavanja.
 2. Onkološke bolesti.
 3. Teški dijabetes.
 4. Kardiovaskularne bolesti (ishemija, hipertenzija, srčani udar).
 5. Elektrostimulator.
 6. Prisutnost medicinskih implantata u tijelu pacijenta.
 7. Sklonost stvaranju ožiljaka.
 8. Proširene vene u tretiranom području.
 9. Intrauterina naprava (s epilacijom na bikiniju).
 10. Hormonalne promjene tijekom dojenja i trudnoće.
 11. Vitiligo, psorijaza, ekcem i druge kožne bolesti u području uklanjanja.
 12. Bakterijske, gljivične ili virusne infekcije u tretiranom području.
 13. Alergijska reakcija na slitinu metala iz koje se izrađuje elektroda.
 14. Hepatitis.
 15. Povećan odziv na električnu struju.

invazivnosti

Da infekcija ne prodre u mjesto ubacivanja igle, dovoljne su dvije ključne točke:

 • upotrebom sterilne elektrode za jednokratnu upotrebu,
 • dezinfekcija tretiranog područja.

Tanka elektroda opetovano prodire u epidermis, a rizik od infekcije kože je vrlo visok. Zato svaki pacijent dobiva takve elektrode za sebe, sterilno upakirane. Nakon postupka uklanjaju se.

Druga točka, sprečavanje razvoja upale - je obvezno liječenje kože s dezinfekcijskim sredstvima. Upotrijebljena otopina 70% alkohola ili otopina klorheksidina.

Ako su se formirali upalni žari i karakteristični papuli, potrebno je osobno konzultirati dermatologa.

osjetljivost

Doista, elektroliza je najteža metoda hardverske epilacije.

 1. Anestezija lica, nogu i ruku provodi se pomoću anestezijskih krema i gelova. Ako nikada niste imali alergijske reakcije na injekcije lidokaina, liječnik vam može predložiti primjenu posebnog anestetičkog gela 45-60 minuta prije sjednice.
 2. Za anesteziju u posebno osjetljivom dijelu bikinija koristi se injekcijska anestezija. Anestetici koji se koriste u stomatologiji, kao što je ultracain, su vrlo pogodni. U roku od 40-60 minuta, lijek će blokirati živčane završetke, a postupak će biti mnogo ugodniji.
 3. Područje iznad gornje usne. Za osjetljivost ovog područja odgovoran je maksilarni živac. Kada privremeno blokira prijenos impulsa, tijekom elektrolize se ne pojavljuje bol.

Moderni strojevi za elektrolizu opremljeni su ozonacijom. Tijekom električnog impulsa, ozon se dostavlja u točku epilacije koja djeluje kao analgetik. Međutim, učinkovitost ovog postupka je smanjena jer ozon oštećuje epidermu i komplicira razdoblje rehabilitacije.

krvarenje

Može se pojaviti ako elektroda, dosegnuvši korijen vlasulje, probije se kroz nju. Koračajući iza folikula dlake, igla oštećuje susjedne krvne žile.

Pacijenti s poremećajima zgrušavanja krvi i uzimanjem lijekova koji mijenjaju zgrušavanje, obavezno o tome obavijestite svog kozmetologa.

U slučaju takvih točkastih krvarenja bit će potrebne posebne masti za ubrzavanje resorpcije - heparin, hepatrombin i drugi.

Promjena pigmentacije

Odgođena nuspojava je hiperpigmentacija. Može se pojaviti nakon 3-4 sesije elektrolize. Nezavisno takvi žarišta postaju tupi u roku od 6-9 mjeseci.

Još jedan čimbenik koji dovodi do pojave viška pigmenta su sunčane kupke uzete prije 2 tjedna nakon zahvata.

Formiranje ožiljaka je najneugodniji učinak elektrolize. Njihova pojava vodi:

 1. Medicinska pogreška. Ako elektroda nije potpuno uronjena u folikul kada se primjenjuje struja, moguće je da se tkivo epidermisa "rastali" s naknadnim ožiljcima.
 2. Višak struje.
 3. Posljedica infekcije tijekom elektrolize.
 4. Individualna sklonost stvaranju ožiljaka.

Da bi se spriječila ta komplikacija kod ljudi s tendencijom stvaranja ožiljaka nemoguće je, stoga bi trebali odbiti elektrolizu.

U slučaju ožiljaka kod zdravih pacijenata, propisani su lijekovi za liječenje rana koji ubrzavaju epitelizaciju. U budućnosti će vam možda trebati tečajevi elektroforeze, pilinga ili laserskog poliranja.

Urastao kosu

Neki stručnjaci vjeruju da je pojava uraslih dlaka povezana s promjenom zakrivljenosti kanala za kosu nakon neprofesionalnog uklanjanja dlačica.

Kako bi se spriječila upala, potrebno je ukloniti uvučenu kosu. Vjeruje se da alfa hidroksilne kiseline u kozmetičkim kremama sprječavaju ovu komplikaciju.

Šteta ili korist

Bolnost, visoki rizik od infekcija i mnogo nuspojava čine elektrolizu najpopularnijom među kozmetičarima. Ovaj mukotrpan posao traje puno vremena, a vjerojatnost vanjskih (ožiljaka i opeklina) i unutarnjih (krvarenja) neugodnih posljedica je prilično visoka.

U isto vrijeme, elektroliza može biti dobar izbor za uklanjanje sive i vellus kose. Njezina druga pozitivna točka je sposobnost rada s kožom bilo kojeg fototipa i boje kose. Međutim, to je prednost postupka elektrolize.

Suština postupka

U normalnim uvjetima, sva kosa ima tzv. Zonu rasta, koja je odgovorna za kontrolu duljine, volumena i debljine. Uništiti folikul bi trebao imati neki traumatski učinak na njega.

Kako bi se u potpunosti uhvatio u koštac s folikulom kose, elektroliza se aktivno koristi. Ovaj izraz se odnosi na metodu bavljenja dlakama putem svjetlosnih električnih pražnjenja, koji se šalju izravno u područje folikula. Zbog slabog djelovanja struje nastaje povišena temperatura, što izaziva taljenje te strukture.

Kada se provodi elektroliza, kosa bilo koje boje i debljine se uništava. S ovom tehnikom možete se riješiti sive, lagane i prilično žilave dlake. U isto vrijeme za borbu sa svim kose u jednom postupku neće uspjeti. To je zbog činjenice da u aktivnoj fazi rasta nisu svi kose, ali samo 80%. Da biste dobili savršen rezultat, morate izvesti nekoliko postupaka koji se izvode kako se kosa pojavljuje.

Ovaj se postupak sastoji u uvođenju najtanje igle u folikul, kroz koju je prošao slabi električni iscjedak. Ovaj učinak može se provesti na bilo kojem dijelu tijela, kao i na licu. Jedina iznimka su pazuha, jer na ovom mjestu ima dosta limfnih čvorova.

Da bi se postigli dobri rezultati, duljina dlaka treba biti 4-6 mm. Prije toga, važno je osigurati da su svi proklijali. Vrlo, da su urasle dlake.

Koje su vrste elektrolize?

Za izvođenje elektrolize korištene su različite elektrode. Ovisno o tome, postoji nekoliko vrsta postupaka:

 1. Pincete - u ovoj situaciji svaka dlaka snima elektrodu, načinjenu u obliku pincete, nakon čega se kroz nju prenosi struja. Ova metoda ne uzrokuje bol i može se koristiti u osjetljivim područjima. Međutim, postoje određeni nedostaci - potrebno je oko 2 minute da se svaka dlaka ukloni, pa se ne može koristiti na mjestima s gustom vegetacijom.
 2. Igla - u ovom slučaju se koriste posebne elektrode u obliku igala za borbu protiv kose, a njihova debljina je samo 0,1 mm. Ovi alati su izrađeni od različitih materijala - nikl-kroma ili zlata. Osim toga, mogu imati različit oblik i debljinu.

Igle imaju određene značajke i prednosti:

 • Uređaji za medicinske legure mogu se koristiti za bolesnike zdrave kože i normalne elektrolize,
 • Iglice s teflonskim premazom pogodne su za osobe s niskim pragom osjetljivosti,
 • igle sa zlatnim premazom prikladne su za pacijente sklone alergijama.

Elektroliza, koja se izvodi pomoću igala, također ima nekoliko vrsta:

 1. Termoliza - je ukloniti pomoću topline. Više temperature generiraju se visokofrekventnom izmjeničnom strujom. Ova tehnika zahtijeva malu količinu vremena, ali uzrokuje bol.
 2. Elektroliza - uključuje uporabu najfinije igle. U tom se slučaju koristi istosmjerna struja koja se dobavlja na svaku žarulju. Ova tehnika zahtijeva strpljenje, jer sesija traje dugo. Međutim, postupak ne izaziva nelagodu.
 3. Mješavina - uključuje utjecaj izravne i izmjenične struje. Nanosi se na bilo koji dio kože, provodi se brzo i bezbolno.
 4. Flash - je uporaba struja visoke frekvencije. Ova tehnika je također karakterizirana brzinom i bezbolnošću, a također vam omogućuje da pokrijete velike površine.

Kontraindikacije za zahvat

Ova tehnika ima brojne kontraindikacije. Najčešći od njih su sljedeći:

 • poremećaji srca i krvnih žila,
 • onkološke bolesti,
 • dijabetes melitus
 • ugrađeni pejsmejker
 • prisutnost intrauterinog uređaja - kod obrade bikini područja,
 • virusne patologije,
 • progresivna upala
 • sklonost kože do ožiljaka i kod lakših ozljeda,
 • alergijske reakcije na struje ili tvari koje se nalaze u instrumentima,
 • trudnoća,
 • dojenje.

Neželjene nuspojave nakon zahvata mogu biti posjeta sauni ili bazenu.

Koristi i štete od elektrolize

Prije nego što odlučite provesti elektrolizu za borbu protiv neželjene vegetacije na tijelu, morate detaljno analizirati sve prednosti i mane postupka.

Glavne prednosti ove tehnike uključuju sljedeće:

 1. pravilno izvršena elektroliza pomoći će u suočavanju s neželjenim dlačicama,
 2. mnogo je jeftinija u usporedbi s foto-epilacijom,
 3. može se koristiti za sve tipove kože i kose,
 4. nakon zahvata nema rizika od urastanja kose,
 5. ova metoda se smatra dovoljno higijenskom i nije povezana s prijetnjom infekcije,
 6. Ovom tehnikom možete se potpuno nositi s kosom, čak i ako je njihov rast potaknut hormonskim poremećajima,
 7. elektroepilacija se može izvesti čak i ako je foto-epilacija kontraindicirana - na primjer, kosa je lakša od kože ili žena ima visoku osjetljivost na svjetlost,
 8. dlake se mogu ukloniti na bilo kojem dijelu tijela, s izuzetkom vrata i pazuha.

Nedostaci ove metode uključuju sljedeće točke:

 1. postupak zahtijeva dovoljno dugo vremena, jer se svaka kosa mora tretirati odvojeno - tip kose utječe na ukupno trajanje,
 2. Neke vrste elektrolize izazivaju ozbiljne bolove,
 3. u većini slučajeva je potrebno više od 1 postupka,
 4. nakon sjednice postoji potreba za postepilacijskim tretmanom kože,
 5. postoji rizik od nuspojava u obliku atrofičnih ožiljaka, opeklina, oteklina i iritacija.

Može li se na koži pojaviti oteklina, mrlje i opekline?

Ako postupak provodi iskusni stručnjak, tada neće biti promjena. Međutim, ponekad se događaju učinci elektrolize. To uključuje:

 • Male crvene mrlje na koži - takvi osipi obično nestaju sami nakon 1-2 tjedna.
 • Ožiljci - slični tragovi pojavljuju se u slučaju da je stručnjak pogrešno izračunao jačinu struje. Također, oni mogu dovesti do nepravilne skrbi nakon sesije.
 • Težak svrbež - ovaj fenomen se smatra apsolutno normalnim. U ovom slučaju, apsolutno je nemoguće ogrebati područje svrbež, inače postoji mogućnost oštećenja kože, što će dovesti do stvaranja ožiljaka.
 • Infekcija kože - ovaj se problem može pojaviti u kršenju higijenskih standarda tijekom elektrolize.

Kako bi se spriječilo pojavljivanje negativnih zdravstvenih učinaka, odmah nakon postupka, treba slijediti sljedeće preporuke:

 1. podmazati kožu alkoholom, također možete koristiti otopinu klorheksidina,
 2. tijekom dana morat će napustiti kupku i pranje,
 3. kreme, dezodoransi i ostale kozmetike se ne preporučuju dva dana,
 4. tijekom tjedna vrijedi odbiti posjetiti kadu, bazen, teretanu,
 5. dva tjedna zabranjeno je koristiti proizvode za sunčanje, posjetiti solarij ili izlagati kožu suncu.

Slika učinaka na kožu nakon izvođenja elektrolize

Brojne fotografije kože nakon zahvata potvrđuju činjenicu da to dovodi do pojave crvenkastih osipa, akni i drugih neugodnih posljedica. Međutim, kozmetičari kažu da se to događa samo s nepravilnom njegom kože. Ako slijedite sve upute, ne bi trebalo biti ozbiljnih posljedica.


Pregled nuspojava nakon uklanjanja dlaka

Anna: Nakon elektrolize imao sam malo crvenila na bikini području. Kozmetolog me uvjerio da je to apsolutno normalna reakcija tijela na uvođenje električne struje. Nakon zahvata, koža se tretira pantenolom. Glavna stvar je izbjegavati vodu nekoliko dana, a onda sve prolazi bez ikakvih posebnih posljedica.

Marina: Radio sam elektrolizu nogu. U načelu, rezultati su zadovoljni. Naravno, isprva je bilo iritacije na koži, ali to je sasvim normalno, jer je imalo prilično ozbiljan učinak. Upravo sam ispunila sve upute kozmetičara i prošlo je crvenilo.

Alina: Nakon zahvata na koži su bile dosta velike crvene mrlje i tragovi. Izgledali su potpuno ne-estetski ugodno, a također su uzrokovali jako svrab. Nakon nekog vremena sve su posljedice prošle, ali mogu reći da senzacije nastaju nisu najprijatnije. Jedva se odlučujem ikada ponoviti.

Kontraindikacije za zahvat

Prije svega, potrebno je uznemiriti one žene koje se žele riješiti povećane dlakavosti uzrokovane hormonskim poremećajima. Zbog stalne pojave novih žarulja, kao i njihove debljine, najvjerojatnije nećete uspjeti jer će se kosa pojavljivati ​​uvijek iznova.Vjerojatno će biti moguće smanjiti njihovu debljinu ili količinu, ali ne više. Kako bi se temeljno riješio problem, potrebno je ispraviti hormonsku pozadinu kako bi se spriječila pojava nove kose, a zatim ih se riješiti.

Ovom metodom uklanjanje neželjenih dlaka nastaje pod djelovanjem električne struje. Ovisno o određenom postupku koji se primjenjuje, može biti varijabilan ili konstantan, što nameće određena ograničenja za njegovu primjenu.

Metoda je strogo kontraindicirana za osobe s pejsmejkerom: izloženost struji može dovesti do aritmija. Svakako konzultirajte svog liječnika ako ste pretrpjeli srčani ili moždani udar. Tijekom zahvata valja zaobići područja koja imaju papile, nevuse, bradavice, jer struja može izazvati njihov patološki rast.

Stanje tijela u kojem postoje kontraindikacije za elektrolizu:

 • gljivične infekcije kože na mjestu izlaganja,
 • maligne neoplazme,
 • mentalni poremećaji
 • ateroskleroza velikih arterija,
 • patologije endokrinog sustava,
 • ogrebotine, ogrebotine, rane i drugo oštećenje kože,
 • ekcem, dermatitis i slične kronične i akutne kožne bolesti,
 • nedavne opekline od 2 i 3 stupnja,
 • zarazne bolesti
 • teški oblici hipertenzije,
 • ako se epilacija izvodi na nogama, kontraindikacija je proširene vene,
 • ishemijske bolesti srca
 • dekompenzirani dijabetes,
 • alergični na metale i legure koje čine igle za depilaciju,
 • sklonost stvaranju ožiljaka i ožiljaka
 • ortopedske endoproteze,
 • trudnoća i dojenje.

Strani predmeti u ljudskom tijelu, kao što su implantati ili intrauterini uređaji, kontraindikirani su za postupak u blizini njihove instalacije.

Kućna njega kože

Glavna stvar za zapamtiti je da tijekom elektrolize postoji povreda integriteta kože i mikroskopski, ali rane su formirane. Stoga je vrlo važno slijediti pravila kućne njege kože:

 • dva do pet dana je zabranjeno vlažiti mjesto gdje je postupak proveden,
 • tri puta dnevno, kožu treba tretirati antiseptikom, zatim nanijeti ljekovitu kremu ili sprej,
 • čuvaj se od sunca 14 dana,
 • Kontraindicirano je za posjet kupalištu i bazenu u trajanju od dva tjedna,
 • Preporučljivo je izbjegavati posjećivanje mjesta na kojima je vjerojatno da će doći do infekcije, na primjer, javni zahodi i bolnice.

Također trebate brinuti o svojoj koži. Povremeno možete nanositi gelove i kreme koje djeluju omekšavajuće i vlaže. Možete koristiti maslinovo ulje ili bilo koje drugo što u svom sastavu ima vitamin E, koji potiče regeneraciju kože.

efekti

U skladu s postupkom stručnjaka, broj posljedica i nuspojava može se svesti na minimum. Međutim, događa se da individualna osjetljivost na električne šokove može dovesti do urastanja dlake ili pigmentacije kože. Nepravilno rukovanje može uzrokovati opekline.

Ako je koža nakon zahvata nepropisno tretirana, mogu se pojaviti ožiljci. Također, pogrešni parametri uređaja postaju uzrok njihovog nastanka, zbog čega se ne samo uništava folikul, već se oštećuju i okolna tkiva.

Razni infektivni agensi mogu doći na područje epilacije i uzrokovati infekciju. To može dovesti do crvenila kože, pa čak i gnojne upale.

U prisustvu patologija krvi na mjestu epilacije mogu se pojaviti modrice. Usput, bolest kao što je hemofilija, kao i drugi poremećaji krvarenja, također su kontraindikacije za postupak.

Učinci elektrolize također uključuju oticanje, crvenilo i svrbež kože na mjestu zahvata, što se smatra normalnom reakcijom.

Preporučuje se provesti probno liječenje određenog područja, nakon čega treba pričekati neko vrijeme kako bi se procijenila reakcija kože na takav učinak.

Praktički sve nakon povratka kući iz kozmetičkog salona, ​​pojavljuju se crvene mrlje na mjestu uklanjanja dlaka kao rezultat elektrolize. Ovo je normalna reakcija, sve prolazi za dva tjedna. Nakon nekog vremena umjesto toga nastaju bijele točkice.

Učinkovitost postupka

Možete pronaći recenzije da elektroliza nije pomogla riješiti kosu. Zapravo, to može biti iz nekoliko razloga. Prvo, takav postupak možda neće pomoći ako je prekomjerna dlakavost uzrokovana neravnotežom hormona.

Drugo, također se događa da su žarulje za kosu jake i velike, a standardni postupak u ovom slučaju možda nije dovoljan. I posljednji česti razlog je kada žena postane frustrirana dok nastavlja sa sesijama i odbija nastaviti bez da ih završi.

Koliko je puta potrebno posjetiti salon kako bi se dobila glatka koža? Nemoguće je točno odgovoriti na to pitanje, jer je u svakom pojedinom slučaju sve sasvim individualno. Najmanje vrijeme potrebno je da se jednom zauvijek oslobodite dlake na njegovim nogama. Trebat će 3-4 puta. Dulje izlaganje koristi se za uklanjanje dlačica duž linije obrva. Osim toga, treba imati na umu da prije svakog sljedećeg postupka treba potrajati najmanje 1,5-2 mjeseca.

Mišljenja ljudi koji su prošli postupak

Uglavnom pozitivne kritike. Žene tvrde da je postupak bolan, ali učinkovit. Glavne točke koje treba razmotriti su nemogućnost postizanja svega odjednom, kao i pravilan izbor majstora i salona. Ne zaboravite da se elektroliza događa s oštećenjem kože i mogućnošću infekcije. Stoga, pri odabiru salona u kojem će se odvijati, obratite pažnju na dezinfekciju instrumenata. Imate pravo zahtijevati sterilnost igala koje se koriste i to morate učiniti.

Također, mnogi se žale na neiskusnog majstora, recenzije kažu da neki od njih pogrešno uklanjaju dlačice. Primjerice, jedan se pacijent požalio da majstor koji je obavio postupak nije ubacio igle u sam folikul dlake, nego pored njega, nakon čega je jednostavno uklonio kosu pincetom. U najboljem slučaju, to ne pomaže, au najgorem slučaju - riskirate dobivanje ožiljaka.

Mnoge recenzije sugeriraju da bi se izbjeglo neugodne posljedice u obliku infekcije, bilo bi lijepo kupiti iglu za jednokratnu upotrebu. Svakako osigurajte da doza anestetičkog lijeka ne prelazi normu. Ne žurite odmah uvesti veliku dozu, čak i ako je područje primjene metode delikatno, to može dovesti do netočnih izračuna trenutne snage, a time i opeklina i ožiljaka.

Pogledajte videozapis: Pavković: Uništena elektroliza, najbitniji dio Aluminija (Siječanj 2020).

Loading...