Depilacija

Šteta za lasersko uklanjanje dlaka za zdravlje

- Dobar dan. Je li opasno koristiti laser i foto-epilaciju u isto vrijeme? Na primjer, nekoliko dana u istoj zoni?

Dobar dan! Već se, prema ustaljenoj tradiciji, pojavljuje veliki broj dodatnih pitanja i pojašnjenja.

Na primjer, o kojem području govorimo, zašto je čak bilo potrebno provesti dva identična postupka u tako kratkom vremenskom razdoblju, koje funkcije, filteri i valne duljine kozmetolog planira koristiti?

Tko je preporučio takav režim liječenja, ili si postavio sličan plan djelovanja?

Naravno, potrebno je saznati podatke o kroničnim bolestima, lijekovima uz vanjski pregled. No, s obzirom na nemogućnost takvog osobnog razgovora, morat ćete malo zamisliti i zamisliti različite moguće scenarije. S obzirom na ove kombinacije, odgovor na upit će postati očigledan.

Fotografija s www.shutterstock.com

Načela optičkih metoda uklanjanja dlaka i njihovog odnosa

Ove metode uklanjanja dlačica su rođaci, gotovo "braća". I njihova obitelj je poznata kao fototerapija.

Njihov mehanizam djelovanja temelji se na jednom principu selektivne fototermolize.

Drugim riječima, svjetlo ima neobičnu selektivnu sposobnost, što dovodi do apsorpcije energije optičkog snopa određenom bojom (kosom).

Zanimljiva značajka je upravo selektivnost izloženosti. Emisija određenih parametara jednostavno "ne vidi" druge boje, koncentrirajući napore isključivo na jednog izabranog. Ovdje je vrsta odanosti njihovom izboru.

Svjetlosna energija pretvara se u toplinu, koja uništava formaciju koja nas zanima. Primjerice, uklanjanjem vegetacije odabire se valna duljina optike uzimajući u obzir učinak na tamni pigment kose - melanin.

Spider vene se uklanjaju zračenjem koje "voli" crveni krvni hemoglobin. I tako dalje.

Koja je razlika između lasera i fotografije?

Fototerapija širokog spektra, često nazvana foto-epilacija, emitira cijeli spektar valnih duljina, koji se zatim filtrira, ovisno o ciljevima koji se žele postići.

To jest, IPL oprema je sposobna riješiti nekoliko problema odjednom na jednom licu: telangiektazija, mrlje od vina, prekomjerna koža i pomlađivanje.

Njegov stariji brat, laser, više je doslovno i figurativno usmjeren. To je visoko usmjereni snop sa strogo verificiranim parametrima, što je gotovo nemoguće promijeniti. To jest, jedan stroj može riješiti samo vrlo ograničen popis stanja. Ali djeluje više namjerno, postižući bolje rezultate.

Pokušajmo pogoditi razlog korištenja gotovo identičnih sustava na istom mjestu s nevjerojatno kratkom pauzom između sesija.

Prvo što mi padne na pamet je situacija u kojoj su, na primjer, posude uklonjene laserom, a zatim je spašena foto epilacija u borbi protiv kose. Slijed može biti obrnut.

U drugom slučaju, jedan uređaj može biti neispravan, pa je potrebna intervencija drugog sustava koji je bio dostupan.

Na drugi način, tip boje klijenta možda nije prikladan za, recimo, foto-epilaciju, te je iz tog razloga majstor odlučio prikačiti sustav s odgovarajućim karakteristikama. Recimo, IPL je bio u mogućnosti ukloniti tamne izbojke, a na lakšim "braćama" odlučeno je da se pokuša s neodimijskim laserom.

Ipak, svrsishodnost takve odluke i dalje izaziva ozbiljne sumnje.

Nadalje, razlog za odabir dvodnevnog razdoblja nije posve jasan. Zašto ne uzeti 3 dana ili tjedan?

Ovdje se pridružuje potreba da se razmotri raspored salona i klijenta, koji se mogu kombinirati na ovaj način.

Još jedna ključna točka je izvor takve odluke. Od koga je došla takva inicijativa: specijalist ili klijent?

o rezultatima

Na ovaj ili onaj način, ali je donesena odluka da se kombiniraju obje sorte. Što će se dogoditi u ovom slučaju?

Dakle, klijent je prošao kroz sesiju laserskog uklanjanja dlaka. Usredotočena zraka je apsorbirana tamnom bojom štapa, zagrijana i uništena sama i najbliže strukture. Folikul dlake je teško ozlijeđen.

Nakon određenog vremena, mrtvi klice će napustiti folikul, a iz tog mjesta ništa dugo neće rasti.

Važno je da shvatimo da je došlo do oštećenja, čak i ako je pod kontrolom.

Osim toga, pigment je neizbježno prisutan u koži, iako u malim količinama. A to znači da će i ovo tkivo dobiti svoj udio, koji ćemo vidjeti u obliku crvenila, a možda čak i edema.

Prošli su dva dana. Isti klijent ponovno je došao na sjednicu. Što će uslijediti?

Tretirana kosa još uvijek sjedi u vrećama, izraz je još uvijek premalen. Ista energija, prema istom principu, radit će na istim elementima, uzrokujući dodatnu traumu. Isti učinak će se vršiti na okolne formacije (koža, itd.).

To je ispunjeno velikim problemima: teškim opeklinama, ožiljcima, pigmentacijom, boli.

Stoga je takva kombinacija neprihvatljiva. Ako postoji takva potreba, onda morate osigurati dovoljno mogućnosti za regeneraciju. To može biti razdoblje od najmanje dva tjedna.

Što se tiče drugačije situacije eliminacije krvnih žila i kose, primjerice, situacija je ovdje pomalo mirnija, premda i sasvim savršena.

Osiguravajući da su određeni parametri svjetlosti skloni samo „vlastitoj“ boji, bit će nam lako pretpostaviti da će drugi postupak biti usmjeren na druge elemente, koji zadržavaju početni fokus od nepotrebne energije.

Ovaj slijed je valjan. Ipak, još uvijek je optimalno uzeti duži odmor.

U svakom slučaju, najbolje je pričekati da se izvorno područje potpuno ozdravi, a tek onda ga podvrgnuti sljedećoj sesiji.

Nadam se da su moja objašnjenja razjasnila dilemu i pomogla da se donese inteligentna odluka. Sretno!

Je li lasersko uklanjanje dlaka opasno i može izazvati rak

Naravno, najviše se govori i strahuje u području onkologije: je li optičko zračenje sposobno pridonijeti raku?

Tijekom posljednjih 25 godina provedeno je vrlo malo istraživanja, tako da je nemoguće potpuno i neopozivo okončati točku „sigurnosti“.

To znači da je oprema potpuno sigurna.

Prije svega, treba reći da maligna formacija može uzrokovati razaranje genetskog koda (ili DNK).

Ionizirajuće zračenje (rendgensko, ultraljubičasto zračenje) može slomiti veze u molekuli DNA, što se kasnije može pretvoriti u stanice raka.

Važno je zapamtiti da, za razliku od lasera, gdje je valna duljina strogo kalibrirana i konstantna, fototerapija širokog spektra (IPL) može emitirati zrake u rasponu manje od 400 nm, što je blizu ultraljubičastom rasponu.

Međutim, posebni filtri ograničavaju takve zrake, ne puštajući ih u pogon.

Postoji iznimno mali broj radova na temi interakcije opreme o kojoj se raspravlja s genetskim materijalom, a svi zaključci su još uvijek preuranjeni.

Još jedna točka na koju se možete usredotočiti: provedena su sva dostupna istraživanja o vrstama onkoloških tumora s benignim, tromim tijekom i niskom razinom metastaza (bazocelularni i skvamozni karcinom).

Ali najopasnija vrsta, melanom, potpuno je izostala iz istraživačkih materijala.

Eksperimenti na efektima fotoepilacije i lasera na kožu

Jedan je znanstvenik proveo pokus na miševima, izlažući jednu skupinu IPL-u, drugu ultraljubičastom plus IPL, dok je treća ostala netaknuta kao kontrola.

Tumori su otkriveni samo kod miševa koji su tretirani UVR-om zajedno s fototerapijom širokog spektra.

Drugim riječima, kada je jedna fotopilacija funkcionirala, nisu identificirane formacije.

Je li moguće vjerovati da je to dovoljno da se točno utvrdi ne-kancerogenost ove metode? Vjerujem da još uvijek treba mnogo veći uzorak za konačnu presudu.

Postoji još jedan eksperiment u kojem je istraživana razina posebnog markera oštećenja DNA, koji bi pokazao defekt genetske molekule.

Nakon ozračivanja optičkim uređajima (585 nm, 1320 nm i 500 nm), registriran je porast elemenata o kojima se raspravljalo, što može ukazivati ​​na slom.

U istom testu, promatranje je provedeno tijekom 6 mjeseci bez znakova pojave tumora. No je li šest mjeseci dovoljno za konačne rezultate?

S druge strane, proučavan je učinak diodnog lasera (635–670 nm) na pojedinačne stanice raka.

Dobiveni podaci ukazuju da je takvo zračenje značajno povećalo umnožavanje kulture stanica.

Ovo je istraživanje provedeno u laboratoriju. Jasno je da bi ponavljanje tog iskustva uz sudjelovanje ljudi bilo neetično.

Stoga se takav rad teško može očekivati. Što pokazuju ovi rezultati?

Činjenica da korištena svjetlost može ubrzati proliferaciju postojećih tumora, te da biste trebali biti izuzetno pažljivi prema namjeravanom mjestu liječenja.

Je li rak moguć nakon laserske terapije?

Svi smo već iscrpljeni terminom slobodni radikali. Što je ovo? To su posebni, vrlo nestabilni spojevi s viškom energije koju žele dati nekome.

Kada se to dogodi lančana reakcija, koja također dovodi do neželjenih ishoda oštećenja stanica. Drugim riječima, oni su problematični.

Pouzdani podaci ukazuju na to da zračenje lasera i valne duljine širokog spektra doprinose stvaranju slobodnih radikala.

Svi ovi rezultati ukazuju na očiglednu činjenicu nesigurnosti optičkog efekta na dubokoj razini.

Međutim, izravna veza između stvaranja tumora i samog liječenja još nije uspostavljena.

Znači li to da ne postoji takva veza? Umjesto toga, ukazuje na potrebu za dodatnim istraživanjem i vremenom.

Briga stručnjaka je još jedan aspekt optičkih postupaka. Riječ je o maskiranju simptoma ozbiljne bolesti uz pomoć svjetlosnih tehnika.

Razmotrite situaciju detaljnije. Klijent je došao na recepciju tražeći da ukloni pigmentno mjesto.

Neiskusni i nekvalificirani specijalist uklonio je obrazovanje i svi su se rastali međusobno.

No, nakon kratkog vremena, isti klijent je došao kod liječnika gdje je dijagnosticiran melanom. Što se dogodilo?

Simptom početne lezije je uklonjen, pa je bolest nezapaženo napredovala da se manifestira u zanemarenom obliku.

ARPANSA (Australsko društvo za zdravlje zračenja) je izjavilo da "to može imati ozbiljne posljedice, uključujući preranu smrt od raka kože, što je primijećeno prekasno zbog maskiranja simptoma laserom ili IPL-om."

U 2012. godini ova je zajednica provela anketiranje 430 praktičara, koji su pokazali da je u proteklih 12 mjeseci dijagnoza malignih lezija kože bila propuštena ili odgođena u 62 slučaja zbog činjenice da je pigmentna točka pogrešno uklonjena gore navedenim metodama.

Od 62 slučaja, 22 bolesnika imalo je melanom. Smrtnost u slučaju melanoma dostiže 75%, a svako kašnjenje u dijagnostici prijeti smrtnim ishodom.

Drugim riječima, prije posjeta laserskoj klinici potrebno je konzultirati dermatologa kako bi se otkrili ozbiljni simptomi.

Tko bi pomislio da lagani dim s mirisom koji gori u procesu uklanjanja vegetacije nije prazan oblak?

U 2016. godini objavljen je članak u JAMA Dermatologiji, koji je dao detaljan opis sastavnih para.

Nađeno je i identificirano 62 organska spoja, od kojih je 13 poznatih karcinogena, a više od 20 toksičnih je za ljude i životinje.

Napravljene su preporuke kako bi se spriječile nuspojave uzrokovane gore spomenutim parama.

Prije svega, i kozmetičarka i klijent moraju nositi posebne maske koje mogu filtrirati 95% štetnih tvari.

Osim toga, potrebno je ugraditi posebne sustave za evakuaciju zraka. Nažalost, zakonodavstvo ne postavlja nikakve posebne zahtjeve za ventilaciju zraka u prostorijama za laserske instalacije.

Dakle, u sadašnjem trenutku vremena svaki je salon slobodan.

Nemoguće je ne spomenuti i dobro poznate posljedice nepismeno izvedene procedure - opekotine, koje se također mogu zaraziti.

Osim toga, hiper, hipopigmentacija i ožiljci mogu se pripisati nizu nuspojava laganih sesija.

Većina tih komplikacija je privremena, nestaju bez traga.

Dobra vijest je da, iako se ranije smatralo da opekline pridonose formiranju tumora, ova je hipoteza, na svu sreću, u 2008. godini razotkrivena, pokazujući da ne postoji veza između tih događaja.

U obrani laserskih tehnika treba pripisati učinkovito uklanjanje minimalno invazivnog raka kože.

No, u ovom slučaju, pogreške su vrlo skupe, a iskusni liječnici radije uklanjaju sumnjive izrasline na stari način rukom, nakon čega slijedi histološko ispitivanje.

Kao što se može vidjeti iz gornjeg pregleda eksperimenata, istraživanja i analiza, optičko zračenje, bez ikakve sumnje, utječe na ljudsko tkivo.

I ovaj učinak ne može se nazvati korisnim za zdravlje.

Mnogi autori navode vrlo važan argument u prilog činjenici da u posljednjih nekoliko godina nije došlo do određenog porasta onkologije, pa je liječenje potpuno sigurno.

U razumu tih ljudi postoji zdrav razum. No, trebali bismo pretpostaviti drugi scenarij: možda nije provedena dovoljno detaljna studija, a možda i vremenski interval nije dovoljan da bezuvjetno prepoznaje svjetlosnu tehnologiju kao bezopasnu?

U svakom slučaju, pozivi međunarodnih društava za sigurnost postaju glasniji i glasniji kako bi ostvarili krajnju budnost i oprez u radu s ovom vrstom opreme, budući da znanstvena otkrića koja se ovdje navode mogu biti samo vrh ledenog brijega.

U najmanju ruku, potrebno je slijediti sljedeća načela:

 1. Potrebno je osigurati ne samo medicinsku dozvolu klinike, već i odgovarajuće obrazovanje i iskustvo samog majstora.
 2. Važno je znati vrstu opreme, dostupnost certifikata za nju.
 3. Prije posjete laserskom centru treba se konzultirati s dermatologom.
 4. Minimizirajte postupke, to jest, učinite ono što je stvarno potrebno.
 5. Pažljivo tretirajte bilo kakve vanjske manifestacije na koži, au slučaju najmanje sumnje posavjetujte se s dermatologom.
 6. Slijedite sve preporuke stručnjaka.

Neophodno je razumno shvatiti da su optički sustavi ozbiljna oprema koja, u nesposobnim rukama, ima mogućnost prouzročiti štetu zdravlju.

Za obavljanje takvih usluga, kozmetičarka mora imati odgovarajuću razinu osposobljenosti, dubinsko razumijevanje procesa interakcije optike s tkivima, dugotrajnu obuku, opsežnu praksu i znanje o sigurnosti.

Tijekom procesa savjetovanja, zapovjednik mora govoriti kroz sve moguće rizike i posljedice, provesti detaljnu konzultaciju i prikupiti temeljitu povijest kako bi identificirao sve sumnjive probleme.

Zapamtite da odgovornost za vaše zdravlje leži na vama, stoga se morate pridržavati svih pravila i medicinskih preporuka.

Samo u takvoj situaciji može se postići odličan rezultat uz minimalno oštećenje zdravlja.

Trebam li posegnuti za lasersko uklanjanje dlaka

Prije nego što se prijavite za sjednicu u središtu estetske kozmetike, morate saznati ako ima bilo kakve štete od lasersko uklanjanje dlaka. Uostalom, ako je postupak potencijalno opasan, bilo bi mnogo razumnije da se zadržimo na nekoj drugoj metodi.

Brojne kliničke studije potvrdile su da je lasersko liječenje potpuno sigurno za tijelo. No to se odnosi samo na slučajeve u kojima liječenje provodi iskusni stručnjak, a klijent nema kontraindikacija. Ako žena ima kronične bolesti ili patologije kože, odsutnost naknadnih komplikacija ne može biti zajamčena.

Kao što praksa pokazuje, tijelo reagira negativno na takvo izlaganje u najrjeđim slučajevima. Situacija je potpuno drugačija s nuspojavama koje se mogu pojaviti kao posljedica neiskustva majstora i krivnje klijenta.

Da biste saznali je li lasersko uklanjanje dlaka sigurno, morate znati što je princip postupka.

Apsolutno svi laserski sustavi i uređaji koji se koriste u centrima estetske kozmetologije i kozmetičkih salona, ​​utječu samo na same dlake, točnije na pigment koji se nalazi u njima. Kontakt s kožom je potpuno odsutan. Ova činjenica objašnjava sigurnost postupka.

Jedini negativan učinak s kojim se djevojčica može suočiti je hormonalni poremećaj. Kod uzimanja hormonskih lijekova, neke se žene suočavaju s naknadnim ubrzanjem rasta kose.

Nedostatak folikula i kose mogu djelovati na isti način samo u suprotnom smjeru. Pokušavajući vratiti kosu, tijelo može početi proizvoditi višak hormona.

Što se tiče laserskog uklanjanja nogu i intimne zone, nema razlike za tijelo. Jedina razlika može biti u težini boli. Ako je žena potpuno zdrava i ne pati od patologija, onda nema razloga odbiti lasersko uklanjanje dlaka.

Kada je laser kontraindiciran

Što je opasno lasersko uklanjanje dlaka i je li uvijek moguće izvršiti? Unatoč činjenici da je tehnika jedna od inovativnih, u nekim slučajevima ona može uzrokovati nuspojave, stoga je nužna prethodna konzultacija s liječnikom. Stručnjaci savjetuju da se takva obrada odgodi u takvim situacijama:

 • zarazne prehlade. Laser može uzrokovati širenje infekcije u cijelom tijelu, što će negativno utjecati na tijek patologije i odgoditi proces oporavka nekoliko dana. U slučaju infektivnih lezija, pametnije je odbiti bilo kakve kozmetičke postupke,
 • alergijska reakcija. Ako djevojčica pati od alergija, također je nemoguće ukloniti kosu. Nitko ne može predvidjeti kako će tijelo reagirati na laser. Alergije u kombinaciji s laserom mogu uzrokovati nadutost, crvenilo i svrbež,
 • proširene vene. Porazom krvnih žila i kapilara, laserski tretman će također morati biti napušten, jer to može izazvati još veće oštećenje zidova vena,
 • dermatološke bolesti (psorijaza, ekcem). Kod dermatoloških patologija, lasersko uklanjanje dlaka je potpuno kontraindicirano, bez obzira na stadij i oblik bolesti,
 • dijabetes melitus. Jedan od glavnih simptoma ove patologije je spori oporavak tkiva, tako da ovaj tretman može ozbiljno ozlijediti kožu,
 • trudnoće irazdoblje laktacije. Liječnici još uvijek ne mogu dati točan odgovor, kako tijelo trudnice reagira na takav tretman. Prije pojave bebe bilo bi mnogo mudrije suzdržati se od epilacije i zamijeniti ga redovitim brijanjem,
 • herpes. Prisutnost ove bolesti je apsolutna kontraindikacija za liječenje,
 • onkologija.

Da biste se zaštitili od raznih komplikacija, prije sjednice preporuča se ne samo konzultirati se s liječnikom, nego i poduzeti neke testove.

Oštećenje lasera - što je istina i što je laž?

Trebam li biti oprezan u laserskom uklanjanju dlaka, i je li to štetno za zdravlje? Većina mitova o opasnostima laserskog uklanjanja dlaka je potpuno neutemeljena. Prije nekoliko godina neke su kozmetičke procedure bile stvarno potencijalno opasne, ali danas se sve dramatično promijenilo.

Centri estetske kozmetologije i kozmetičkih salona koriste naprednu opremu koja je prošla mnoge različite testove i pokuse. Recenzije liječnika o laserskom uklanjanju dlaka potvrđuju da je većina argumenata o opasnostima neprirodna i da nemaju nikakve osnove. Glavni "mitovi":

 1. Prije epilacije ne možete se sunčati, jer povećava vjerojatnost opeklina. Moderni laserski sustavi ne ovise o tonu epidermisa, za razliku od onih koji su se koristili prije i koji su se temeljili na principu selektivne termolize.
 2. Oštećenje unutarnjih organa tijekom ozračivanja. Spektar snopa i valne duljine su zanemarivi i ne mogu utjecati na dublji epidermis. Takve zrake ne dosežu čak ni dermis.
 3. Rizik razvoja onkologije. Ako osoba nema rak, laser je neće moći isprovocirati. Situacija je potpuno drugačija s prisutnošću malignih tumora - utjecaj grede može izazvati njegov rast.
 4. Formiranje ožiljaka uslijed urastanja kose. Budući da snop utječe samo na štap, ali ne oštećuje kožu, rizik od urastanja kose i daljnjih ožiljaka potpuno je odsutan.

Moguće komplikacije

Što se može dogoditi nakon laserskog uklanjanja dlaka, je li štetno? Slijedi popis mogućih komplikacija nakon postupka:

 • tkivo. Obično je to rezultat nepravilno konfiguriranog uređaja i neiskustvo majstora,
 • hiperpigmentacije. Najčešće se pigmentne mrlje pojavljuju kod klijenata s puno pjega. Ako je moguće, potrebna je prethodna konzultacija s dermatologom i endokrinologom.
 • folikulitis. Pojavljuje se ako je postupak proveden u prisustvu rana i ogrebotina na koži, jer mikrotrauma doprinosi prodiranju infekcije,
 • herpes. Bolest se može pojaviti ako je liječenje provedeno tijekom slabljenja zaštitnih sila imuniteta,
 • oštećenje vida. Ova nuspojava se praktički ne susreće u praksi, jer se javlja samo kada zrake udare u oči.

Mišljenja kupaca

Mnoge djevojčice odlučuju o takvom liječenju čak iu prisutnosti kontraindikacija, osobito ako žena pati od prebrzog rasta i guste kose. Za takve klijente, lasersko uklanjanje dlaka je pravo spasenje.

Prema statistikama, više od 80% djevojaka koje su prošle cijeli tečaj, uvjeravaju se u odsutnost bilo kakvih nuspojava nakon liječenja. Ne više od 10% klijenata također doživljava upalu kože, a najčešće je ova nuspojava rezultat ignoriranja preporuka za njegu i restauraciju.

Podijelite svoje dojmove u komentarima ispod članka.

zaključak

Prema liječnicima, danas je lasersko uklanjanje dlaka jedna od najučinkovitijih, ali istodobno sigurnih načina za borbu protiv neželjene vegetacije. Ovaj se postupak može provesti apsolutno u bilo koje doba godine.Što se tiče štete po zdravlje, ovo gledište je još jedna zabluda.

Ima li štete od laserskog uklanjanja dlaka

Kada se žena odluči za lasersko uklanjanje dlaka, šteta od njezine uporabe i kontraindikacija je prva stvar za koju bi trebala biti zainteresirana. Bez sumnje, prednosti ovog postupka su velike, ali ako izlaganje lasera može naškoditi tijelu, preporuča se odbiti njegovu uporabu. Vi bi također trebali obratiti pozornost na ono što su laseri za postupak.

Ima li štete za zdravlje od laserskog uklanjanja dlaka - kontraindikacije za zahvat

Osim činjenice da je lasersko uklanjanje dlaka skupa procedura, može biti nesigurno provesti ako postoje sljedeći čimbenici:

 • preplanulost, Epilacija se preporučuje u zimskom razdoblju kada je tijelo manje izloženo ultraljubičastim zrakama sunca. Uklanjanje dlačica također se ne smije provoditi nakon posjeta solariju.
 • Kožne bolesti, Djelovanje zraka može izazvati recidiv ili pogoršanje stanja pacijenta.
 • Prisutnost dobnih pjega i madeža. Ova kontraindikacija je relativna. Prije nego što započnete postupak, preporučujemo da se prethodno obratite liječniku.
 • Virusne ili zarazne bolesti poput gripe, prehlade i tako dalje. Epilaciju treba odgoditi do oporavka.
 • Razdoblje trudnoće i dojenja.
 • Prisutnost oštećenja na koži, herpes osip ili drugih upalnih procesa u mjestu gdje se pretpostavlja da provodi lasersko uklanjanje dlaka.
 • Šećerna bolest.
 • Proširene vene.
 • Povreda hormonalnih razina.
 • Onkološke bolesti.

Možda vas također zanimaju informacije o tome koliko je kose ispalo.

Lasersko uklanjanje dlaka u intimnom području ne preporučuje se u prisutnosti upalnih procesa koji se javljaju u organima genitourinarnog sustava. Unatoč činjenici da s ispravnom postavkom dubine prodiranja laserske zrake, unutarnji organi nisu oštećeni, postoji i mogućnost pogoršanja kroničnih bolesti.

U videozapisu - šteta i koristi laserskog uklanjanja dlaka:

Možete vas zanimati i informacije o tome je li kosa trajno uklonjena ili ne.

Tijekom menstruacije se ne preporučuje epilacija u području bikinija. Osim moralne nelagode koja se javlja u većini lijepog spola, oslobađanje neželjene vegetacije tijekom ovog razdoblja života uzrokovat će dodatni udarac neurološkom zdravlju. Činjenica je da tijekom menstruacije, uz opće znakove slabosti koja ga prati, povećava se osjetljivost djevojke. Bolni sindrom tijekom uklanjanja postaje jači. Ali kako se postupak provodi u obliku korekcije nosa možete vidjeti ovdje.

Ako se tijekom zahvata na tijelu pojave znakovi alergijske reakcije, preporuča se zaustaviti proces uklanjanja. Neučinkovito lasersko djelovanje bit će u prisutnosti sijede kose.

Vi svibanj također biti zainteresirani za informacije o tome što biorevitalization osobe.

Kod nekih ljudi može postojati individualna netolerancija na lasersko zračenje.

Komplikacije nakon postupka

Da li je lasersko uklanjanje dlaka štetno po zdravlje može se procijeniti zbog prisutnosti posljedica koje se mogu pojaviti nakon njegove primjene. Osim toga, sama depilacija popraćena je bolom, koja je već nepovoljna za tijelo. Kako bi se olakšala procedura, možete koristiti lijekove protiv bolova, koji su također u stanju negativno utjecati na stanje pacijenta.

Ako nisu opažene sve mjere opreza, opekotine i otekline mogu se pojaviti na koži nakon uklanjanja. Od velike je važnosti i profesionalnost stručnjaka koji provodi lasersko uklanjanje dlaka.Također je vrijedno razmotriti pitanje kako se vrši uklanjanje dlaka i kako se to može često raditi.

Oštećenje laserskog uklanjanja dlaka može biti značajno ako snop uđe u oči tijekom izvođenja. Postoji mogućnost gubitka vida. Iz tog razloga, prije nego što počnete uklanjati kosu, majstor sam stavlja zaštitne naočale i daje ih klijentu.

Rijetko, ali ponekad postoje situacije kada je ova metoda uklanjanja dlaka suprotna. To jest, umjesto da kosa koja zauvijek nestaje, počinje rasti s još većim intenzitetom. Ova činjenica je uzrokovana oslobađanjem dodatne količine hormona, što se može dogoditi ako tijelo doživi povredu svoje proizvodnje. Vi svibanj također biti zainteresirani za informacije o tome kako postupak izgleda u obliku čišćenja.

Ako poduzmete sve mjere opreza i neće biti kontraindikacija za lasersko uklanjanje dlaka, onda je vjerojatnost štetnih učinaka mala, ali još uvijek prisutna.

Klikom na link možete saznati više o tome kako se provodi korekcija lica i zašto je propisan takav postupak.

Na temelju gore navedenog, lako je samostalno zaključiti je li štetno provesti lasersko uklanjanje dlaka. U slučaju da se žena odluči za takvu kozmetičku uslugu i ima bilo kakvih komplikacija, treba odmah potražiti liječničku pomoć. Samostalni pokušaj suočavanja s nastalim patologijama može biti opasan po zdravlje.

Što može oštetiti lasersko uklanjanje dlaka?

Je li lasersko uklanjanje dlaka opasno po zdravlje? Na ovo pitanje može se odgovoriti potvrdno, ali pod uvjetom da:

 • tehnika tehnike je prekršena
 • bila je loša priprema
 • nepravilna njega,
 • Sjednice su provedene s kontraindikacijama.

Mogu postojati posljedice kao što su:

 • oštećenje kože (opekline, otekline, plikovi, itd.),
 • modrica,
 • alergije,
 • problema s vidom
 • pigment na koži
 • pogoršanje herpesa,
 • strah od svjetlosti
 • napredovanje onkološkog procesa
 • promjena u hormonalnoj pozadini, itd.

Negativni učinci nakon laserskog uklanjanja dlaka su minimizirani ili se uopće ne pojavljuju ako se obratite visokokvalificiranom profesionalcu i jasno poslušate njegove preporuke.

Lasersko uklanjanje dlaka uzrokuje rak

Ako osoba trenutno nema onkologiju, tada postupak ne izaziva njezinu pojavu. Laserska zraka može pogoršati stanje pacijenta s rakom, ali ne dovodi do njega.

Još jedna točka u kojoj je razvoj onkologije moguć je laserski tretman mjesta s madežima. Oni se mogu ponovno roditi u maligne neoplazme. Zato je stroga kontraindikacija prisutnost bilo kakvih formacija na određenom mjestu.

Lasersko uklanjanje dlaka uzrokuje neplodnost

Laser također nije sposoban utjecati na reproduktivnu funkciju žena. Sve je to igra hormona. U prisutnosti hormonskog neuspjeha, postupak je općenito kontraindiciran. Kako ne bi izazvali daljnje promjene u hormonalnoj pozadini na gore, u početku je vrijedno liječenja, a tek onda planirati sesije laserskog uklanjanja dlaka.

Ostali mitovi

Također, neki kažu da je lasersko uklanjanje dlaka bolan postupak. Ovo je laž. Ako gospodar učini sve ispravno i dlake su odgovarajuće duljine, klijent ne osjeća nikakvu nelagodu.

Također tvrde da se mogu pojaviti urasle kose i ožiljci. Ne. To ne može biti, jer koža ostaje netaknuta, nema oštećenja.

Oštećenje epidermisa

Koža se može oštetiti ako stručnjak nema odgovarajuće iskustvo i ne radi ispravno s uređajem. Drugi razlog - jaka preplanulost, prisutnost osipa i drugih oštećenja ili tamne kože na prirodi. Sve ove kontraindikacije za koje je postupak zabranjen. Ako se ne pridržavate ove zabrane, postoji rizik od oštećenja dermisa.

Oštećenje očiju, konjunktivitis

To se događa u nedostatku zaštitnog stakla ispred klijenta i majstora. Laserska zraka može štetno utjecati na oči. To uzrokuje ne samo konjunktivitis, nego i smanjenje vidne oštrine. Da biste to izbjegli, uvijek prije početka manipulacije morate nositi zaštitne naočale. Uklonjeno tek nakon završetka postupka.

Ostali učinci

Može se dogoditi i:

 • upala folikula (za one koji nisu poslušali specijaliste i nepropisno organizirali postepilacijsko razdoblje ili su skloni pretjeranom znojenju),
 • hiperpigmentacija ili opeklina (kod tamne kože i preplanule),
 • alergija (uglavnom na proizvode koji se koriste prije i nakon manipulacije).

Odabir stručnjaka

Iskusan i obrazovan majstor neće napraviti fatalne pogreške. Prije nego što se prijavite na sesiju, provjerite profesionalnost stručnjaka. To će pomoći:

 • recenzije kupaca
 • prisutnost diploma i druge dokumentacije koja potvrđuje stečena znanja i vještine u relevantnom području,
 • ocjena kabine.

Čak i po vrijednosti, možete odrediti koliko dobro osoba radi. Vrijedni zaposlenici i obrtnici neće raditi za ništa. No postoje iznimke. Ponekad se saloni koji su upravo otvorili, po svojim cijenama, pokušaju izgraditi bazu kupaca, ali majstori su već stekli iskustvo i imaju potrebno znanje.

Pravilnu njegu kože nakon zahvata

Vrlo je važno nakon zahvata pravilno se brinuti za epidermu i slijediti određena pravila.

Nije moguće nakon sesije:

 • idite u solarij ili sunčajte se pod suncem,
 • parna derma (kupke, tople tuševe, kupke ili saune),
 • baviti se aktivnim sportovima kako ne bi izazvali prekomjerni rad znojnih žlijezda,
 • plivati ​​u bazenima ili na otvorenoj vodi.

Budite sigurni da svakodnevno tretirane površine podmažite hidratantnom kremom. Ako ljeti odete van, nanesite kremu za sunčanje na otvorena područja ili pokušajte pokriti pro-epilirana područja.

Ako se dogodi opeklina, nanesite pantenol na dermis. To će pomoći vratiti kožu. Ni u kom slučaju nemojte pokupljati kore. Sve to će uzrokovati pojavu ožiljaka i hiperpigmentacije.

Je li štetno za zdravlje provesti lasersko uklanjanje dlaka

Mnoge žene se pitaju je li štetno raditi lasersko uklanjanje dlaka? Postoji mnogo mitova povezanih s ovom tehnologijom, ali istina je da je lasersko uklanjanje dlaka sigurno za žene. Tehnologija je jednostavna, vrlo učinkovita.

Pitanje je li “lasersko uklanjanje dlaka štetno?” Može se javiti kod žene jer se ova tehnologija odnosi na radikalne metode za uklanjanje neželjenih dlaka - laserska zraka eliminira folikule dlake.

Specijalist provodi postupak pomoću uređaja kao što je laser koji radi prema principu "selektivne fototermolize", tj. Različite biološke strukture selektivno "apsorbiraju" svjetlost. Određeni pigment - ili melanin - koncentriran je u folikulu dlake i kljunu i može apsorbirati svjetlosne valove određene duljine.

Pod djelovanjem lasera melanin počinje apsorbirati svjetlosnu energiju, zagrijava i eliminira stanice zona rasta kose (ili matrice) uz melanin, te posude koje hrane folikul dlake. Nekoliko tjedana kasnije, zajedno s mrtvim "korijenom", kosa je sama ispala.

Za i protiv ove tehnologije

Deep lasersko uklanjanje dlaka, kao i svaki drugi kozmetički postupak, ima svoje prednosti i nedostatke. Žensko je poželjno unaprijed znati za te trenutke - prije nego što ode na prvu sesiju kozmetičarki.

Nedostaci laserskog uklanjanja dlaka uključuju:

 • obavezni kontrast svih dlačica i kože, jer melanin, koji se koncentrira u dlačicama (ali ne u koži), može normalno apsorbirati lasersko zračenje, zbog čega se taj učinak neće postići ako se postupak provodi na tamnoj koži s tamnim dlakama, ili na bijeloj koži s crvenom ili svijetlom dlakom (tamne dlake bi trebale biti na svijetloj koži) - da bi se riješio ovaj problem, specijalist bi trebao odabrati vrstu laserske obrade koju žena treba,
 • visoki troškovi postupka.

Lasersko uklanjanje dlaka ima sljedeće prednosti:

 • punu sigurnost za ženu
 • odsutnost urasle kose - vrlo brzo liječenje folikulitisa,
 • nije opasno - postupak prolazi bez oštećenja kože,
 • minimalni bolni i neugodni osjećaji,
 • dobivanje maksimalnih rezultata
 • nema ograničenja na tipove kože - apsolutno pogodno za svakoga
 • mogućnost trajnog uklanjanja dlaka
 • mogućnost izvođenja postupka u bilo kojem dijelu tijela,
 • visoka učinkovitost
 • izgled rezultata - rast kose usporava, gustoća rasta se ispušta - nakon prve procedure,
 • kvalitetno pomlađivanje kože,
 • nema mogućnosti zaraze tijekom postupka,
 • nema "nuspojava" u obliku ožiljaka, ožiljaka i korica,
 • bezbolan proces
 • apsolutna neškodljivost postupka
 • kratkog trajanja postupka
 • liječenje hirzutizma ili povećane vegetacije kose na tijelu,
 • sposobnost bez boli, lako uklanjanje dlaka s najosjetljivijih područja,
 • sposobnost da se istovremeno obrađuju grupe folikula, dakle, skraćuje vrijeme sesije.

kontraindikacije

Lasersko uklanjanje dlaka je kontraindicirano za žene s:

 • dijabetes melitus
 • prisutnost sive ili bijele kose (koja nije osjetljiva na djelovanje grede),
 • maligne neoplazme na koži,
 • akutne zarazne bolesti
 • gljivične i herpetične kožne lezije u područjima epilacije,
 • pogoršanje kroničnih bolesti.

U kojim područjima se može izvršiti depilacija?

Uređaj za lasersko uklanjanje dlaka može se uspješno koristiti u sljedećim područjima:

 • lice - obrve, čelo, obrve, vrat, gornja usna, uši, sljepoočnice, obrazi, brada,
 • trbuh bijele boje
 • dekoltea,
 • shin,
 • pazuha,
 • kuka,
 • ramena
 • potpuno ruke
 • prsti,
 • grudi
 • koljena,
 • bikini područje
 • mliječne žlijezde,
 • guza,
 • ruke,
 • noge potpuno
 • podlaktica
 • potkoljenica s koljenima
 • straga
 • trbuh,
 • sakralno područje.

 • Samo ispravno odabrane domaće maske pomoći će vam da uklonite bore na licu.
 • Da biste riješili problem starenja kože, bez pribjegavanja operaciji, pomoći će podizanje procedure kod kuće, više ovdje.

Koja vrsta zračenja će biti najbolja?

Lasersko uklanjanje dlaka možete napraviti uz pomoć posebnog uređaja, a temelji se na laserima koji imaju različite valne duljine. Nalaze se u četiri glavne vrste:

rubin - Ovo je prvi tip lasera koji se pojavio. Koristi se za uklanjanje tamne dlake na svijetloj koži, jer je njezina valna duljina mala i melanin apsorbira snop. Ako se na tamnu kožu nanosi rubinski izgled, melanin će se srušiti u zoni udara, a na njegovom mjestu ostat će svijetla točka.

Alexandrite laser U jednom trenutku, postala je dobra alternativa za rubin. Nije djelotvorna kod depiliranja tamne kože tamnim dlakama.

Diodno lasersko uklanjanje dlaka (ili poluvodička dioda) postala je treća vrsta koju su stručnjaci počeli koristiti za kozmetologiju. Pogodan je za uklanjanje dlačica iz vrlo tamne kože. Nedostatak ove metode je u tome što se postupci ne odvijaju brzo, mogu uzrokovati blagu nelagodu i povećati broj sesija u usporedbi s upotrebom rubin i aleksandrit lasera.

Neodimijski laser ima najduže svjetlosne valove i najveću snagu. Pomoću njega možete ukloniti plavu kosu s bilo koje kože.

Prilikom odabira lasera, morate obratiti pozornost na dva parametra kao što su:

 • valna duljina svjetla
 • snaga vala.

trening

Za sesiju morate se pripremiti. Dva ili tri tjedna prije zahvata izbjegavajte opekotine od sunca, ne koristite nikakve metode epilacije. Dopušteno je samo brijanje.

Pa, kad dlake žene u dužini dosegnu jedan do dva milimetra. Ako su dulje, postoji mogućnost da greda može promijeniti svoju putanju, ili žena nehotice može dobiti opekline.

Kako je postupak?

Dio tijela se ozračuje određeno vrijeme. To će biti drugačije, ovisno o zoni utjecaja, na primjer, bikini zona može biti obrađena za 15 minuta, a kukovi - za sat vremena.

Svi uređaji imaju posebne mlaznice zbog kojih se koža automatski izlaže tijekom izlaganja. Dok prolazi postupak, žene moraju biti zaštićene tamnim naočalama.

Ako žena ima visok prag boli, nemoguće je ne provoditi anesteziju, ako je, naprotiv, niska, onda je koža najbolje tretirana gelom s lidokainom.

Mitovi i zablude o laserskom uklanjanju dlaka

Jedan od najčešćih mitova vezanih uz lasersko uklanjanje dlaka je da žene ne vjeruju da se možete riješiti kose, doista, zauvijek. Zapravo, uklanjanje dlaka je moguće zauvijek, ali samo pod dva uvjeta:

 • žena je završila cijeli tečaj
 • žena će proći postupak održavanja svake dvije godine.

Drugi mit povezan s laserskim uklanjanjem dlaka odnosi se na liječenje uraslih dlačica. Doista, ova vrsta depilacije može učinkovito i brzo riješiti ovaj problem - nakon druge, treće sesije, bit će moguće zaboraviti na urasle dlačice. Ova epilacija danas je jedina metoda svih postojećih metoda koja rješava problem s uraslim dlakama s najpozitivnijim rezultatima za ženu.

Koji se neželjeni učinci mogu pojaviti?

Ako je tip lasera ispravno odabran za pacijenta i postupak provodi kompetentni stručnjak, onda ne bi trebalo biti nikakvih neželjenih posljedica. Ako je koža preosjetljiva ili ako se snop hrani vrlo visokom snagom, na koži se mogu pojaviti mjehurići, natečenost, plikovi, može se početi ljuštiti, moguća je hiperpigmentacija ili hipopigmentacija. Također je moguće svrab.

 • Izbor metoda za uklanjanje bora ispod očiju ovisi o konkretnom slučaju i zadatku.
 • Fotorejuvenacija kože daje nevjerojatan rezultat, više ovdje.

Razdoblje rehabilitacije, opće preporuke

Nakon laserskog uklanjanja dlaka, žena ne prolazi period rehabilitacije. Može se odmah, na kraju tečaja, vratiti svom uobičajenom životu.

Stručnjaci preporučuju samo nekoliko dana nakon posljednje sesije korištenje kreme za sunčanje. Također savjetuju žene s vrlo osjetljivom kožom da koriste pantenol.

Lasersko uklanjanje dlaka je moderna tehnologija visokih performansi, kojom možete ukloniti sve neželjene dlačice iz svih dijelova tijela. Odnosi se na profesionalne kozmetičke postupke.

Što je lasersko uklanjanje dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka - medicinski postupak, radikalna metoda rješavanja neželjenih dlaka na tijelu muškaraca i žena. Osobitost ove metode je potpuna ili djelomična destrukcija folikula dlake.

Melanin - visokomolekularni pigment koji je dio kose, određuje boju. Koncentrirana tvar sa složenim kemijskim sastavom u folikulu i vlasi, sposobna apsorbirati svjetlosni tok s valnom duljinom od 700-800 nm. Melanin je meta za lasersko uklanjanje dlaka.

Kao rezultat izloženosti, pigment se značajno zagrijava, uništavajući obližnja područja zone rasta kose, žila, žlijezda. Prestanak prehrambenog folikula.Nekoliko tjedana nakon izlaganja svjetlosnom fluksu, kosa, čiji je korijen oštećen, ispada. Daljnje klijanje ove kose nije moguće.

Razorni učinak proizvodi lasersko zračenje: svjetlosni tok s valovima iste duljine fokusiran je u jednoj točki s visokom gustoćom energije. Najčešće korišteni diodni ili aleksandritni laserski uređaji.

Svjetlosni tok utječe samo na aktivno rastuću kosu. Neaktivni folikuli dlake nisu zahvaćeni, pa se probudite neko vrijeme nakon zahvata, kao odgovor tijela na stres. Za njihovo uklanjanje će biti potreban tijek zračenja.

Ruby laser

To je prvi laserski uređaj koji se aktivno koristio do 1998. godine.

Značajke:

 • Valna duljina - 694 nm.
 • Frekvencija pulsa rubinskog lasera je do 1 Hz.
 • Trajanje ekspozicije je 3 ms.
 • Napajanje - 45-60 j / sq. cm.

Epilacija s ovom vrstom lasera djeluje samo na tamnu kosu, nema utjecaja na svjetlo ili crvenu kosu. Laser može imati štetan učinak u obliku opeklina, oteklina ili pigmentnih mrlja na tamnoj ili opaljenoj koži, a kosa je djelomično uklonjena.

Alexandrite laser

Alexandrite laser je postao široko rasprostranjen nakon 1999. godine

Značajno je proširio mogućnosti u odnosu na svog prethodnika:

 • Valna duljina - 725 nm.
 • Pulsna frekvencija - 1,5-5 Hz.

Novi uređaj je 5 puta snažniji i omogućuje izvođenje uklanjanja dlačica na koži s slabim ten bez negativnih posljedica.

Maksimalni učinak uočava se kod tamne kose i svijetle kože. Kada je izložen koži ovog tipa lasera, bez vanjskog hlađenja, može doći do bolova i opeklina. Samo centri s medicinskom dozvolom i stručno osoblje smiju raditi.

Diodni laser

Najmoderniji model je diodni laserski sustav. Oni mogu generirati snop svjetlosti s valne duljine 800-900 nm. Vrijeme izlaganja koži smanjuje se na 0,30 ms, a frekvencija impulsa iznosi 10 Hz. Takav uređaj pokazuje visoki rezultat pri radu s opaljenom kožom, jer može utjecati na žile folikula dlake na isti način kao i melanin.

Laser se nosi s plavom kosom, ali sive ili vrlo blijede dlake još uvijek ne mogu biti uklonjene. Značajno je smanjio razinu boli kada se koristi model diodnog lasera.

Neodimijski laser

Laser ima valnu duljinu 1064 nm, s razdobljem izlaganja kože od 10 ms. Značajna razlika u radu takvog uređaja leži u mehanizmu djelovanja na krvnoj mreži folikula. Laser se uglavnom ne koristi za uništavanje melanina, već za zaustavljanje hranjenja folikula.

Učinkovitost uklanjanja dlaka značajno je smanjena zbog niske snage zračenja. Lasersko uklanjanje dlaka nije glavna primjena neodimijskog uređaja, pa se rijetko nalaze u kozmetičkim salonima. Laser se koristi u specijaliziranim klinikama za uklanjanje subkutane vaskularne mreže.

Elos epilacija

Kombinira lasersko i elektro-uklanjanje dlaka. Njegova glavna prednost je veća dubina udara. Lasersko uklanjanje dlaka uklanja dlake na maksimalnoj dubini od 4 mm, ali u kombinaciji s električnom strujom, kosa se uništava na dubini od 6 mm.

Ova vrsta uklanjanja vegetacije provodi se znatno dulje i stoga košta više. Tijekom zahvata moguća su bol i negativne posljedice u obliku crvenila i opeklina.

Hladna epilacija

Drugi naziv postupka je hladno uklanjanje dlaka. Za njegovu primjenu koristi se dioda ili alexandrite laser s mlaznicom za hlađenje, što smanjuje bol na minimum. Takva udobnost značajno utječe na troškove postupka.

Manipulacije obavlja isključivo visoko kvalificirani stručnjak. Bilo koja krema za anesteziju može biti analogna mlaznici, što će vam omogućiti da sigurno primijenite diodni ili aleksandritni laser.

Prednosti i nedostaci

Stvarčicekontra
 • Relativna bezbolnost, osobito u usporedbi sa shugaringom ili depilacijom.
 • Trajni učinak
 • Mala vjerojatnost neugodnih posljedica.
 • Epilacija se može obaviti u bilo koje doba godine.
 • Učinkovito pomaže u rastu kose. Učinak je uočljiv nakon 2-3 postupka.
 • Ne izaziva iritaciju kože. Prvo crvenilo dolazi do kraja dana.
 • Relativno visoka cijena metode.
 • Prisutnost kontraindikacija.
 • Metoda nije univerzalna (nije pogodna za rad sa sivom ili plavom kosom).
 • Troškovi vremena mogu biti nekoliko sati, uz jednokratno liječenje velikog područja kože. Međutim, to je jednokratni otpad za veliko vremensko razdoblje.

Postoji li opasnost i šteta za zdravlje?

Lasersko uklanjanje dlaka (bilo da je to štetno za postupak ovisi o individualnim karakteristikama tijela) kada ga izvodi iskusni majstor, strogo u skladu s metodologijom, ne šteti zdravlju. Kršenje tehnologije, zanemarivanje kontraindikacija, pogrešan odabir snage kože ili vrsta boje može dovesti do komplikacija.

Moguće posljedice:

 • Opekline kože različitih stupnjeva.
 • Folikulitis (javlja se u suprotnosti s tehnologijom zahvata, kod pacijenata sklonih prekomjernom znojenju, vjerojatnost pojave bolesti povećava se prilikom posjeta bazenu između sesija elektro-epilacije).
 • Hiperpigmentacija (osobe s tamnom ili opaljenom kožom).
 • Alergija (osip na koži izaziva kozmetiku za njegu kože, kremu za hlađenje).
 • Pogoršanje herpesa.
 • Molovi prisutni u području liječenja mogu degenerirati u tumorsku formaciju, benignu ili malignu.

Tijekom trudnoće ili dojenja, lasersko uklanjanje dlaka može uzrokovati suhu kožu, ljuštenje i svrbež. Hormonske promjene povećavaju vjerojatnost hiperpigmentacije, rasta neoplazme i stvaranja ožiljaka. Učinak laserskih zraka na živčani sustav fetusa nije u potpunosti istražen.

Koliko često?

Lasersko uklanjanje dlaka ne daje 100% učinkovitost u jednoj sesiji. To je zbog učinka lasera samo na aktivno rastuće folikule. Neaktivni folikuli dlake ostaju netaknuti. Ciklički rast kose uzrokuje njihovu alternativnu prisutnost u fazi mirovanja ili rasta.

Za svakog pacijenta vrijeme između postupaka može varirati, tako da su vlasnici guste, tvrde kose prisiljeni češće pribeći službi, a tanka kosa raste sporije.

U prosjeku se preporučuju sljedeći vremenski koraci:

postupakVremenski interval između postupaka (tjedana)
1-26-8
2-38-10
3-410-12
4-512-14
5-614-16
6-716-18
7-818-20

Broj postupaka također ovisi o području uklanjanja dlačica. Kosa lica je mnogo mekša od dlake na preponama i može se brže ukloniti. Važnu ulogu igra razina androgena (muških hormona). Svojom visokom koncentracijom, redovito ponavljanje postupka može biti potrebno 1-2 puta godišnje.

Prosječan broj postupaka za različite zone:

mnogoBroj sesija
Lice4
ispod pazuha6
ruke6
natrag6/8 (žene / muškarci)
trbuh6
Bikini područje8
kukovi6
nogeDo 10

Neke se kose ne mogu potpuno ukloniti.

Većina ljudskih folikula kose polaže se u dermis (duboki sloj kože), gdje pigment štapa i krvnih žila postaju meta za svjetlosne zrake. Mali postotak kose (ne svi ljudi) polaže se u hipodermu - potkožni sloj masti. Laser ne doseže takvu dubinu pa se na koži nastavljaju pojavljivati ​​pojedine dlačice koje nisu zahvaćene.

Boli li?

Lasersko uklanjanje dlaka (štetno je koristiti takvu metodu, liječnik će reći), dok promatra tehnologiju i metodologiju postupka, ne donosi mnogo nelagode, bol se svede na minimum.

Sve ovisi o individualnom pragu boli muškarca, ali većina žena koje su prošle postupak opisuju taj osjećaj kao lagano peckanje ili jedan osjećaj pečenja. Mnogi su se osjećali vrlo toplo. Osjećaji se pojačavaju ako je kosa gusta, gusta i crna.

Kako se pripremiti?

Prvom postupku uvijek prethodi pripremna faza. Najmanje 128 sati prije epilacije, ali češće u tjedan dana, pacijent se testira na osjetljivost kože na lasersko zračenje. Ako nema negativnih reakcija, određuje se datum postupka.

Prije epilacije, područje koje treba epilirati mora se pažljivo odrezati, tako da dlačice ne prelaze 2 mm na dan postupka. Što je dužina kose kraća, to je bolji rezultat nakon zahvata. Prije sjednice, također je potrebno očistiti kožu od kozmetike i proizvoda za njegu kože (kreme, kozmetike, dezodoransa).

Antiperspirant se ne može koristiti pri planiranju aksilarne epilacije na dan zahvata i 3 uzastopna dana. Sprej za noge na dan uklanjanja dlačica treba isključiti, posebno ako je koža izložena prstima.

Kako se to radi?

Liječnici ne koriste opće anestetike za uklanjanje dlaka. Kao iznimka, ublažava kremu za bol. Za zaštitu kože koristeći hidratantnu kremu s ekstraktom aloe vere. Dodatna zaštita je posebna mlaznica za hlađenje laserskog instrumenta.

U članku se detaljno raspravlja o šteti i učinkovitosti laserskog uklanjanja dlaka.

Prije uključivanja uređaja, liječnik i pacijent nose naočale za zaštitu zjenica od svjetlosnih bljeskova lasera. Uređaj je individualno konfiguriran za svaku, uzimajući u obzir osjetljivost, redni broj postupka i fototip kože. Postavke mogu biti različite za različita područja kože (bikini i pazuha su mnogo osjetljiviji od nogu).

Dok je instalacija uključena, liječnik počinje voditi kožu s manipulatorom koji stvara usko fokusirane zrake svjetla.

Nakon što su sva navedena područja izložena manipulatoru, na tretiranu kožu se primjenjuje antiseptik i primjenjuje se hladan oblog. Postupak može trajati od 10 minuta do 1,5 sati, ovisno o području kože koju treba liječiti. Dio kose odmah izgori. Ostatak pada unutar 2 tjedna. od dana epilacije.

Cijena laserskog uklanjanja dlaka izračunava se na temelju nekoliko faktora cijena:

 • Opseg epilacije. To je najznačajniji čimbenik. Što je veće područje epiliranog područja, to je viši trošak postupka.
 • Specifičnosti rada. Unatoč činjenici da je bikini zona, na primjer, mala po veličini, cijena usluge bit će viša zbog složenosti posla, visoke osjetljivosti kože i velike količine vremena provedenog na njoj.
 • Trajanje tečaja. Broj potrebnih sesija izračunava stručnjak na temelju pojedinačnih podataka o pacijentu (debljina i debljina kose, faza rasta kose). Što je kosa čvršća i deblja, to će dulje biti potrebno.
 • Anestezija. Korištenje anestetičke kreme utjecat će na cijenu.

Često saloni nude popuste za posjetitelje. Ovo može biti bonus za prvi posjet, za privlačenje prijatelja. Neki saloni smanjuju cijene određenih usluga prilikom naručivanja nekoliko u isto vrijeme, na primjer, noge + bikini.

Što ne bi trebalo raditi nakon postupka?

Između postupaka liječnici kategorički zabranjuju sunčanje. Ultraljubičasto ispitivanje povećava suhoću i osjetljivost kože. U kombinaciji s dehidracijskim djelovanjem lasera, također je vjerojatno da će previše sušiti kožu, sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze.

Ultraljubičaste zrake također stimuliraju proizvodnju melanina u koži, zbog čega se smanjuje kontrast između kože i kose. Time se smanjuje učinkovitost sljedećeg dijela uklanjanja dlaka, i naravno kao cjeline. Može zahtijevati više postupaka.

Nakon prve procedure, stručnjaci preporučuju da prestanete posjećivati ​​saune, kupke i bazene kako biste spriječili upalu folikula (folikulitisa).

Kod pojave kore na mjestima epilacije vrijedi se suzdržati od njihovog mehaničkog uklanjanja. Nakon što koža zaraste, oni će sami nestati, inače mogu ostati ožiljci ili hiperpigmentirana područja.

Njega kože nakon zahvata

Nakon zahvata možete vratiti i omekšati kožu dovoljno brzo uz redovitu uporabu krema i losiona na tretiranim područjima. Opekline i crvenilo treba odmah liječiti sredstvima za liječenje, kao što su Bepanten ili Panthenol. Učinit će bilo koji oblik lijeka (sprej, krema, mast).

Prije napuštanja prostora u ljetnim mjesecima, obavezno se primijenite na područja epilacije i kreme za sunčanje koja su bez odjeće. Za učinkovitu zaštitu od UV svjetla koristite proizvode označene SPF-30. To je optimalna razina zaštite od negativnih posljedica.

Mitovi o laserskom uklanjanju dlaka

 • Laserski doprinosi stvaranju tumora. Lasersko uklanjanje dlaka (štetno je koristiti postupak, liječnik traži) ima tumore kože na popisu kontraindikacija, ali onkogena valna duljina ultraljubičastog zračenja je 320-400 nm, nema takvog spektra laserskog zračenja. Mnogo je vjerojatnije da će stimulirati rast kožnih lezija prilikom posjeta solarij.
 • Nakon zahvata kosa postaje veća i čvršća. Ovo je samo dio istine. Nakon drugog postupka može se promatrati aktivno klijanje uspavanih žarulja. To je učinak sinkronizacije kada tijelo pokušava nadoknaditi gubitak. Već nakon trećeg zahvata broj uspavanih folikula značajno se smanjuje, kosa raste rjeđe, mršava i u malim količinama.
 • Fotoepilacija je učinkovitija od lasera. U stvari, to su 2 uređaja koji koriste isti princip djelovanja na melanin. Prvo se pojavio fotoepilator, a laserski aparat je izumljen mnogo kasnije. Najinovativniji je diodni laser. Njegova učinkovitost je mnogo veća i rezultat traje duže.
 • Nisu svi izloženi laseru. Svjetlosni tok u koži traži ciljani melanin u dlaci ili folikulu. Ako nije, onda nema ni učinka. Siva kosa i dlake koje ne sadrže pigment ne posuduju lasersko izlaganje. Ako laser ne djeluje na crnu ili tamnu kosu, morate provesti ankete. Najčešće se u tijelu javlja hormonska neuspjeh, a jedan od simptoma može biti tvrda, gusto obojena dlaka lica. Kada se postupak ponovi nakon tretmana, pojavit će se učinak.
 • Lasersko uklanjanje dlaka je skupo. Trošak usluga u ovom području kozmetičkih usluga ne mijenja se značajno oko 10 godina. Da biste procijenili trošak redovnog brijanja, vrijedi računati koliko se novca troši na strojeve, pjene ili gelove za brijanje, pilinge s rastu kose i kremu za njegu kože. Iznos od 10 godina bit će impresivan. Uspoređujući ga s troškovima laserskog uklanjanja dlaka u istom razdoblju, dobivate malu razliku i mnogo manje muke.

Lasersko uklanjanje dlaka - učinkovita metoda suočavanja s neželjenom vegetacijom na tijelu, ali prije nego što počnete s postupkom, posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste izbjegli moguću štetu za tijelo.

Tri pitanja o potrebi za laserskim uklanjanjem dlaka

Zapamtite kako se riješiti nepotrebne i zarasle trave. Ona je izgorjela, nakon čega ne raste dugo. Princip laserskog uklanjanja dlaka je vrlo sličan ovom primjeru. Zraka različite toplinske i svjetlosne usmjerenosti, poput magneta, privlači folikul dlake i dijeli je. Doslovno - spaljeno.

U tom smislu, postavlja se pitanje - je li sigurno za tijelo?

Pitanje 1.Mogu li živjeti bez kose?

Jeste li se ikad zapitali zašto nam je potrebna kosa? Nije vjerojatno da će pokvariti estetiku i dodati probleme.

Dlaka tijela igra ulogu termoregulacije. Imajte na umu da u hladnom oni zadržavaju toplinu, a na toplinu pomažu da se ukloni vlaga iz tijela i ohladi kožu. Ljeti, dlačice na rukama i nogama također mogu postati zaštitna barijera protiv malih insekata.

A što je s kosom na intimnim mjestima iu pazuhima? Njihova odsutnost, naprotiv, sprječava nakupljanje neugodnih mirisa i bakterija. Dakle, glatka koža je dobra za zdravlje?

Znanstvenici su dokazali da žlijezde smještene u tim područjima emitiraju miris kada se zagrijavaju, što može privući suprotni spol. To ne znači da sada ne možete oprati tjednima, a muškarce zavesti prirodnom aromom tijela. Ali čista koža, zagrijane dlake, bit će dobra zamjena za feromonski parfem.

S obzirom na ta svojstva, ima li smisla potpuno i trajno uklanjanje dlaka?

Pitanje 2. Reakcija tijela na odsutnost kose

Drugo je pitanje neraskidivo povezano s prvim. Ako kosa nije beskorisna posljedica evolucije, kako će tijelo odgovoriti na njihovu odsutnost?

Vjerojatno ste primijetili da je nuspojava hormonskih lijekova povećanje težine i kose. Nedostatak kose uz folikule djeluje u istom smjeru. Tijelo, pokušavajući vratiti uobičajeno stanje, počinje proizvoditi višak hormona.

Kosa može početi rasti na neočekivanim mjestima.

Rezultat može biti ne samo vrijeme utrošeno na lasersko uklanjanje dlaka, nego i kršenje menstrualnog ciklusa i pojava prekomjerne težine. Osobe s poremećenim hormonalnim razinama moraju ozbiljno razmisliti o mogućim posljedicama zahvata.

Pitanje 3. Je li laser siguran?

Moderna medicina je otišla daleko naprijed. Laser se koristi za obnavljanje vida, izvođenje ozbiljnih operacija, pa čak i uklanjanje ožiljaka i neželjenih tetovaža. Može li lasersko uklanjanje dlaka, naprotiv, biti korisno?

Korištenje lasera tijekom operacije svodi se na jednu stvar - kako bi se spriječio gubitak krvi. Lasersko uklanjanje dlaka ne slijedi takve ciljeve. Štoviše, govoreći o čudesnim svojstvima lasera, nitko ne spominje da je on kontraindiciran u onkologiji. Bilo koje zračenje može potaknuti daljnji rast tumora.

Ne preporučuje se

Provjerite sa svojim liječnikom ako možete podvrgnuti postupku laserskog uklanjanja dlačica ako imate

Zarazne i prehlade. Lasersko uklanjanje dlaka može uzrokovati širenje infekcije u cijelom tijelu. Hladno liječenje će se odgoditi za još nekoliko dana. Osobito je potrebno biti oprezan tijekom pogoršanja herpesa. Tijekom tog razdoblja bolje je potpuno napustiti sve tretmane ljepote.

Alergija. Reakcija na lasersko uklanjanje dlaka je nepredvidiva. Moguće je da će odgovor tijela biti osip, oticanje i svrbež. Zajedno s postojećom alergijom, može dovesti do angioedema.

Proširene vene. Lasersko uklanjanje dlaka ima negativan učinak na razrijeđene vene, oštećuje krvne žile i izaziva oštećenje kapilara. Također postoji mišljenje da svako izvlačenje vlasi može dovesti do razvoja proširenih vena.

Kožne bolesti poput ekcema i psorijaze. Lasersko uklanjanje dlaka je potpuno kontraindicirano tijekom pogoršanja bolesti.

Šećerna bolest. Kod dijabetesa je oštećena regeneracija tkiva, što znači da epilacija može ozbiljno oštetiti kožu.

Trudnoća i hranjenje. Odgovor tijela na učinke laserske zrake tijekom trudnoće nije ispitan. Dakle, ne postoji jednoznačno mišljenje liječnika, moguće je na taj način riješiti se neželjene vegetacije ili ne. Bolje je nekoliko mjeseci uzdržavati se i podsjetiti se na manje učinkovite, ali sigurne metode.

Potpuno kontraindicirana

Lasersko uklanjanje dlaka je potpuno kontraindicirano kod sljedećih bolesti:

 • onkologija
 • herpes
 • dijabetes nekih oblika i tipova

Od laserskog uklanjanja dlaka također treba napustiti u prisustvu individualne netrpeljivosti.

Cilj lasera su samo tamna kosa, tako da ako imate jako lagane ili sijede dlake na tijelu, ne biste trebali raditi epilaciju. Štetan učinak neće se promatrati, baš kao što je korisno.

Kako se provodi postupak?

Prije laserskog tretmana lica, pacijent mora nositi naočale na očima kako bi se spriječilo oštećenje rožnice i mrežnice. U području gdje će se tretman odvijati, kosu izrežite nekoliko milimetara iznad površine kože (to se može učiniti britvom kod kuće). Za zaštitu vanjskih slojeva koristi se hladni gel ili specijalna rashladna tekućina. Uz njegovu pomoć, lasersko svjetlo lakše prodire u epidermis. Uređaj postavlja parametre koji uzimaju u obzir ton kože, boju, debljinu, lokaciju kose i količinu energije potrebne za učinkovitost postupka.

Laser emitira impulse energije koji prolaze kroz kožu u folikul dlake. Ona apsorbira tu energiju i propada. Laser djeluje na pigment koji koži, očima i kosi daje boju - melanin. Štiti od opasnog sunčevog zračenja, apsorbira štetne ultraljubičaste zrake prije nego što prodre dublje u tijelo.

Laser sadrži valove iste duljine, stvarajući vrlo uski snop svjetlosti koji se može fokusirati na sićušnu točku. Rezultat je vrlo koncentriran i snažan oblik energije. Kada melanin u kosi upije zrake, zagrijava se do 100 stupnjeva Celzija. Kako voda isparava, ona gori i stvara eksploziju s oblakom dima. Je li štetan za kožu? Iako se čini nelogičnim bombardirati tijelo intenzivnim zračenjem, lasersko uklanjanje dlaka je sigurno sve dok je ispravno učinjeno.

Ne uzimajte "lasersku kupku" cijelog tijela u jednom postupku. Svrha uklanjanja dlaka, u konačnici, da se zaustavi njihov rast. Za ovaj postupak ne smije doći do oštećenja. Obično se izvodi po šest impulsa, svaki u trajanju od 1,5 milisekundi. Proces rada s laserskim snopovima na vašoj kosi proizvodi kratkotrajnu pojavu boli, kao što je netko koji je gurnuo gumicu preko vaše kože. Prije donošenja odluke potrebno je razmotriti prednosti i nedostatke.

Može li zračenje laserskog uklanjanja dlaka uzrokovati rak?

Laser je zapravo skraćenica od "Dobiti svjetlost stimuliranim zračenjem". Vrsta zračenja koja se koristi u laserima (ne-ionizirajuće) ne podudara se s tipom povezanim s rizikom od razvoja raka. New York dermatolog iz tvrtke FoxNews potvrđuje da ti uređaji ne uzrokuju oštećenja i mutacije DNA, jer su impulsi svjetlosne energije namijenjeni samo za zagrijavanje i uništavanje folikula dlake.

Može li lasersko uklanjanje dlaka uzrokovati neplodnost?

Ne, to je zajednički mit koji nema osnova u stvarnosti. Ginekolog-onkolog Konstantin Zakashansky kaže da je greda orijentirana na određenu dubinu, ili u slučaju IPL-a, određeni raspon dubina koje se nalaze na površini kože i nisu dovoljno duboke da prodru u bilo kakve vitalne organe.

Liječnici vjeruju da su moderne tehnologije u rukama kvalificiranih stručnjaka potpuno sigurne za zdravlje većine ljudi, ali budući da je to još uvijek intervencija u tijelu, postoje određena ograničenja.

dojenje

Treba izbjegavati lasersko uklanjanje dlaka tijekom dojenja. Vaši hormoni mogu uzrokovati promjene u rastu kose, što znači da postupak možda neće biti toliko učinkovit kao što biste željeli. Također za vrijeme menstruacije i nekoliko dana prije njih, prag boli se smanjuje. Učinak lasera je posebno osjetljiv u području bikinija i pazuha, odgodite put do liječnika.

Medicinska stanja

Postoje neki zdravstveni uvjeti u kojima je šteta od laserskog uklanjanja dlaka vrlo visoka. Među njima su: psorijaza, poremećaji krvarenja, teške reakcije na histamin, prethodne operacije (poput kemijskog pilinga i laserskog resurfacinga), vitiligo, dijabetes, rak kože, tetovaža u području liječenja, epilepsija, aktivna infekcija herpes simpleksom i bilo koja bolest (posebno autoimuna ). Ako patite od bilo koje od ovih bolesti, liječnik bi trebao preporučiti drugu metodu za konzultacije.

Tretman lijekovima

Mnogi lijekovi imaju nuspojave, uključujući one koje čine kožu fotosenzitivnom. To znači da vaša koža može negativno reagirati na promjene. Ako je tako, trebali biste razmisliti o načinima rješavanja problema. Na primjer, odbijanje problema s lijekovima može biti opcija ili prelazak na alternativni tretman. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste utvrdili ispravan tijek akcije za vas.

Svježi ten

Sunce uzrokuje da koža stvara više melanina koji ga štiti od oštećenja. Međutim, to može dovesti do činjenice da će boja postati neujednačena i neujednačena, što nije najbolji početak za lasersko uklanjanje dlaka. Stručnjak će morati mijenjati lasere ovisno o stanju vaše kože tijekom postupka. To može otežati održavanje ujednačenog uklanjanja dlačica i utjecati na kvalitetu rezultata. Sa svježom tamnom bojom postoje kontraindikacije za lasersko uklanjanje dlaka, preporučljivo je pričekati dok se cijeli tan ne isključi.

Keloidni ožiljci

Takvi ožiljci nastaju kada se rane ne liječe pravilno i mogu biti posebno opasne. Koža se obično diže, što ga čini ranjivim tijekom postupka. Postoje neki slučajevi kada liječnik uzima lasersko uklanjanje dlaka. Međutim, važno je da ste svjesni rizika i da ste u potpunosti obaviješteni prije nego što nastavite, jer će eventualna šteta za lasersko uklanjanje dlaka premašiti njezine koristi.

Nedavna uporaba voska / čupanja

Svako lasersko uklanjanje dlaka zahtijeva da folikul bude netaknut. Ako ste nedavno obradili tijelo, neće. Preporuča se pričekati dva tjedna prije početka izlaganja laseru. Alternative kao što su britva ili depilacijske kreme su izvrsne za premošćivanje ovog jaza između kose i laserskih rezultata!

To je genetsko stanje u kojem žene doživljavaju prekomjerni rast kose. Kosa je obično gusta i tamna, što olakšava njihovu percepciju. Lasersko uklanjanje dlaka je učinkovit način da se riješite neželjene vegetacije. Treba imati na umu da postupak može potrajati dulje za one koji pate od hirzutizma, možda nekoliko mjeseci i, u pravilu, najučinkovitiji je za žene s blijedom kožom i tamnom kosom.

Bulk moles

Ako imate ove, još uvijek možete proći kroz lasersko uklanjanje dlaka. Upotrijebljene zrake ne pripadaju UV spektru, tako da još uvijek nema dokaza da ih oni mogu promijeniti i učiniti ih kancerogenim. Međutim, važno je pratiti sve vizualne promjene koje se mogu pojaviti. Ako vidite nešto sumnjivo, provjerite jeste li obavijestili svog liječnika opće prakse o liječenju i provjerili ga što je prije moguće. Postoje određene kontraindikacije ako postoji veliki broj crvenih madeža u području liječenja.

Mogući učinci i nuspojave laserskog uklanjanja dlaka

Kozmetičari smatraju da je lasersko izlaganje brzo, učinkovito i sigurno za sve tipove kože. No, kao i kod bilo kojeg tretmana, postoje rizici: bol, opekline, plikovi, problemi s pigmentacijom, ožiljci i iritacija. Srećom, značajni učinci nakon laserskog uklanjanja dlaka su vrlo rijetki. Ovdje su moguće komplikacije i rizici karakteristični za lasersko uklanjanje dlaka:

 • Bolesti kože,
 • Promjena boje i / ili tekstura kože,
 • Ozljede oka
 • Povećajte rast kose.

Određene opasnosti mogu se minimizirati slijedeći preporuke i upute plastičnog kirurga. Posavjetujte se s ovlaštenim liječnikom, prođite kožni test kako biste izbjegli nuspojave. Pobrinite se da vaš liječnik ima iskustva s vašim tipom kože. Većina pacijenata zahtijeva niz tretmana. Neki vide dugoročne rezultate koji traju godinama. Drugi mogu zahtijevati više tretmana tijekom vremena kako bi se održao stupanj gubitka kose. Nemoguće je unaprijed odrediti koliko će postupaka biti potrebno i koliko će trajati.

Mišljenja liječnika o kontraindikacijama laserskog uklanjanja dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka je medicinski postupak koji potječe iz SAD-a i tamo se poboljšava već više od 20 godina, tako da nema razloga da ne vjerujete njihovim stručnjacima.

Liječnik, certificirani dermatolog Jessica Weiser govori o modelima kućnih lasera: “Savjetujem oprez jer su manje intenzivni nego u specijaliziranim centrima. U pogrešnim rukama, laser može uzrokovati ozbiljnu štetu, pogotovo ako dodate dvostruke pulsacije koje vam nisu potrebne. Obično ljudi misle da mogu dobiti brže i bolje rezultate bez da shvaćaju moguće posljedice.

Kome se treba obratiti

Također, svi stručnjaci savjetuju da ne vjerujete u spa i kozmetičke salone, gdje ne postoji dugotrajna praksa, kompletna oprema i specijalni liječnici. Lasersko uklanjanje dlaka može se obaviti dovoljno sigurno kada se provodi ili nadzire od strane odgovarajuće obučenog zdravstvenog stručnjaka. Dermatolozi se obučavaju dugo vremena, mogu uzeti u obzir sve mogućnosti i rizike te spriječiti opasnost. Oni su također obučeni za rješavanje komplikacija kada se pojave. Prije nego što nastavite s postupcima, uvjerite se da je vaš liječnik i oprema propisno certificirani kako biste osigurali pravilnu njegu. Ne kupujte po najjeftinijim cijenama i obećavate u roku od mjesec dana iu dvije procedure kako bi vas spasili od neželjenih dlaka.

Brzi rezultati

Mišljenje dermatologa Wernogora i kozmetologa Veronika Ulyatovskaya:
"Nitko ne može jamčiti 100% odlaganje kose, jer laseri rade samo s folikulima u fazi aktivnog rasta."

Vrlo je vjerojatno da će vam trebati nekoliko sesija u početnoj fazi, a zatim godišnje ukloniti nove dlačice. Rezultati mogu varirati od osobe do osobe. Nisu svi laseri sposobni nositi se sa svijetlom i sivom kosom te su učinkoviti na tamnom dermisu. Ponekad IPL može stimulirati ranije neaktivne žarulje i stoga se rast kose povećava.

Pogledajte videozapis: Tajne najzdravijih ljudi na svijetu - Liliane Balbach. (Veljača 2020).

Loading...