Drugo

Savjeti za učitelje početnika za uklanjanje dlaka: kako se ponašati u različitim situacijama

Moj klijent je vrlo nervozan i previše napet. Kako mu pomoći opustiti se?

Vrlo važna uloga u interakciji s klijentom je dodirni kontakt. Pozdravite klijenta s iskrenim osmijehom i rukovanjem, govorite tiho i mirno. Glatki, ali stalni pokreti, mekani dodiri - to je ono što će klijentu omogućiti da se opusti i vjeruje vama, a vi - da se ne zarazite panikom i tjeskobom od klijenta. Dajte klijentu kompliment, pitajte kako je prošao vikend, pohvale za točnost. Tretirajte strahove klijenta s razumijevanjem, osobito ako je to prvi postupak u njegovu životu. Recite klijentu da razumijete koliko je ovaj postupak ozbiljan, ali učinit ćete sve da klijent bude što ugodniji. Zamolite klijenta da nekoliko puta duboko udahne i opusti se što je više moguće. Prije zahvata možete klijentu ponuditi čaj od kamilice ili mente, koji će na najbolji način utjecati na uspostavljanje kontakta između vas: uz šalicu čaja osoba je uvijek otvorenija.

Klijent kaže da ima kritične dane. Što trebam učiniti?

Za istinskog profesionalca prisutnost kritičnih dana kod klijenta ne bi trebala biti smetnja u postupku. Pobrinite se da prije nego što klijent upotrijebi svježi obrisak, a još bolje - stavite čopor tampona u ladicu svog stola da klijentu ponudi ako ne zna da je potreban tampon za uklanjanje dlaka. Upozorite klijenta da tijekom kritičnih dana njezina koža postaje osjetljivija i postupak može biti bolniji nego obično. U skladu s tim, također vodite računa o povećanoj osjetljivosti kože klijenta i pokušajte je liječiti s najvećom pažnjom.

Bikini područje klijenta je objektivno prljavo. Kako biti?

Budimo iskreni: nisu svi klijenti u postupku savršeno čisti, a ne svatko ima mogućnost tuširanja neposredno prije zahvata. Nema ništa uvredljivo da se klijentu prije zahvata ponudi mokra krpa i da se temeljito zatraži, tvrdeći da čak i kad bi se klijent tuširao prije zahvata, tijekom vremena kada je stigao u salon, koža je uspjela izvući određenu količinu znoja i kože. masnoća koja će ometati vosak dobro prianja na kožu i učinkovito provoditi postupak.

Na koži klijenta postoje znakovi zaraznih bolesti. Mogu li obaviti postupak?

Ako na koži primijetite znakove oštećenja ili bolesti, NIKADA ne provodite postupak. Čak i ako klijent tvrdi da ga ne smeta, a on je uvjeren da je zdrav, nemate pravo raditi s nezdravom kožom. U tom slučaju, recite klijentu da su to pravila rada i da nemate pravo na štete klijentu, čak i ako on to inzistira. Recite da ste prisiljeni odgoditi zahvat dok je koža klijenta potpuno zdrava ili dok klijent ne donese zaključak o zdravom dermatologu ili bolestima kod kojih je epilacija voskom kontraindicirana. Međutim, čak i ako koža vašeg klijenta izgleda potpuno zdrava, ne zaboravite pravila sanitacije: nosite jednokratne rukavice, koristite samo sterilne alate za jednokratnu upotrebu, nove materijale itd.

Moj klijent je trudna. Je li sigurno skinuti kosu?

Epilacija tijekom trudnoće jednako je sigurna za žene kao i za žene koje nisu trudne. Međutim, trudna osoba zahtijeva poseban pristup. Ako radite potpunu brazilsku depilaciju za ženu staru 6 mjeseci i više, zapamtite da se ne bi trebala predati na trbuh i također zapamtiti da tijekom trudnoće ženska koža postaje vrlo osjetljiva, stoga nemojte istodobno suziti previše voska. Bolje nanesite i odrežite vosak malim porcijama. Zamolite klijenta da duboko udahne nakon svakog otkidanja voska: to će joj pomoći da se dobro opusti, jer prekomjerni stres može biti štetan za dijete. Ako je želudac klijenta prevelik i ometa postupak, nema ništa loše u traženju klijenta da ga drži rukama. Zapamtite da koža trudne žene treba posebno intenzivnu hidrataciju i prehranu, stoga se pobrinite za izbor proizvoda za njegu nakon epilacije, posebno dizajniranih za takvu kožu.

Moj klijent je transseksualac. On ima sve seksualne karakteristike muškarca, ali inzistira na tome da se prema njemu ponaša kao prema ženi. Kako se ponašati?

Takvi slučajevi nisu rijetki. Često ovi klijenti dolaze u postupak, inzistirajući na tome da njegova intimna depilacija košta jednako koliko i intimno uklanjanje dlaka za žene. U pravilu, to je jeftinije, a neki pametni kupci se nadaju da će na taj način štedjeti. Naravno, možete pozvati svog klijenta u ženskom rodu, nazvati ga ženskim imenom itd. No dok god radite s muškim genitalijama, dužni ste platiti uslugu muške epilacije. Vi ćete biti apsolutno pravo odbiti uslugu takvom klijentu ako vam ne želi platiti puni trošak.

Na kosi mog klijenta slučajno je dobio vosak. Ali to nije kosa koja je planirana za uklanjanje. Što učiniti

Glavna stvar je da se ne izgubite i da ne buke, ne paničarite, kao da ste počinili strašan zločin. Pogreške i greške su čak i najiskusniji majstori. Prekomjerna buka i uzbuđenje uzrokovat će klijentu sumnju u vašu profesionalnost. Samo uzmite ulje za tijelo i dobro ga utrljajte, vosak treba lako ukloniti. Ako ste slučajno zaprljali odjeću klijenta, smirite ga, rekavši da će se odjeća lako i jednostavno očistiti od voska tijekom pranja. Ako odjeća još uvijek nije isprana, ponudite klijentu besplatnu proceduru za uklanjanje dlačica, ili je uzmite i očistite je na vlastiti trošak. U svakom slučaju, vi ste krivi za štetu, pa klijent ima pravo tražiti odštetu.

Prouzročio sam štetu klijentu (opekline, ozljede, itd.). Kako biti?

Dok ste samo majstor početnik, to se može dogoditi. Ako se to dogodi, to znači da niste imali jako dobrog učitelja, ali praksa i iskustvo pomoći će vam da izbjegnete takve greške u budućnosti. No, dok se vaša tehnika ne usavršava do savršenstva, mogu se dogoditi ozljede: na primjer, zajedno s dlačicama, površinski sloj stanica kože također može ispasti, što rezultira vrlo bolnim osjećajima i snažnim crvenilom kože. Kada je sloj odvojenih stanica kože prevelik, otvorenim krvarenjima ili limfnom izlučivanju mogu se dodati i gore navedeni učinci. To se može dogoditi ako kožu ne rastegnete dovoljno dobro pri odsecanju voska, predugo držite vosak na koži prije nego ga skinete, stavite previše voska ili uklonite vosak pod pogrešnim kutom. Često se mogu dogoditi potpuno neiskusni majstori i gori. Da biste izbjegli opekline, pažljivo proučite vrstu i prag osjetljivosti kože klijenta, nanesite malo voska na stražnju stranu klijentovog zgloba kako biste provjerili je li vosak previše vruć, je li vosak ugodan za klijenta itd. Ako ste klijentu nanijeli štetu, odmah prekinite postupak i pošaljite klijenta liječniku. Prije toga, potrebno je pružiti prvu pomoć klijentu.

Ako ste rastrgali nevažan sloj stanica kože, ali klijent ima snažno crvenilo i vrlo bolan osjećaj pečenja, nanesite umirujući gel na bazi arnika ili aloe vere. Ako ste skinuli dublji sloj stanica, a na mjestu odvajanja se pojavila otvorena rana, očistite je sterilnim vatom i nanesite bacitracin. Nanesite sterilnu zavoje. Ako se dogodi opekotina prvog stupnja, nanesite mast na bazi nevenka ili tanak sloj masti protiv opeklina, na primjer, Silvadin ili Eutserin Aquaphor. Nepotrebno je reći da ako ste oštetili kožu klijenta, nemate pravo uzeti novac za postupak. Osim toga, dužni ste klijentu besplatno ponuditi sljedeći postupak. Budite sigurni da uzmete broj telefona klijenta da ga nazovete i raspitajte se jesu li ozljede zacijelile i ako je sve u redu.

Klijent traži uklanjanje dlaka na područjima koja nisu bila naznačena u vrijeme snimanja.

Naravno, postoje klijenti koji žele platiti manje i dobiti više. Ne postoji ništa strašno ako učinite klijentu ugodnim, i uklonite kosu na nekom malom prostoru koji nije bio izvorno određen tijekom snimanja. Na primjer, ako u potpunosti uklanjate dlačice, a klijent traži uklanjanje dlačica i na nožnim prstima, to se može učiniti besplatno. Međutim, kada je riječ o punopravnoj epilaciji određenog velikog područja (na primjer, klijent je naručio epilaciju dojke, ali i traži da uključi i ruke), onda pristojno pitajte: „Želite li ovu uslugu uključiti u glavni račun ili se zasebno prijaviti za još jedan dan? “Tako ćete klijentu dopustiti da shvati da takav postupak nije besplatan i da ćete biti apsolutno u pravu kada odbijate napraviti nekoliko epizoda za uklanjanje dlaka po cijeni jedne.

Klijentova kosa je prekratka, ali on inzistira na uklanjanju dlaka.

Tu su početnici koji dolaze u postupak uklanjanja dlačica vrlo kratkom čekinjom, uvjereni da je dovoljno nekoliko milimetara. U ovom slučaju, recite da ne želite da klijent troši svoj novac, jer prekratke dlake neće hvatati vosak. Ako klijent inzistira, možete, naravno, provesti postupak, ali morate upozoriti da čak i ako vlasi nisu uklonjeni, nećete moći vratiti novac za sjednicu, jer U potpunosti obavijestiti klijenta o neuspjehu postupka uklanjanja dlačica zbog prekratkih dlaka.

Nakon otiranja voska na koži klijenta pojavile su se male mrlje krvi. Što učiniti

Glavna stvar je ne paničariti i ne izazivati ​​paniku kod klijenta. Ako su klijentove dlake jako guste i dovoljno čvrsto sjednu u folikul, male mrlje krvi koje strše iz folikula su apsolutno normalne. Ni u kom slučaju nemojte ponovno nanositi vosak na područje krvarenja, kao i voditi računa o sterilnosti. Pažljivo dezinficirajte radno mjesto nakon posjeta klijentu, uvijek koristite rukavice. Obrišite područje krvarenja vatom natopljenom vodikovim peroksidom. Takvo manje krvarenje u pravilu nestaje nakon druge ili treće sesije uklanjanja dlaka, jer nakon redovitog izvlačenja dlačica iz korijena, folikuli dlake slabe i kosa postaje mnogo lakša da izađe iz folikula.

Na koži mog stalnog klijenta, nakon epilacije, pojavila se reakcija koja nikada prije nije bila uočena. Što trebam učiniti?

Pitajte klijenta uzima li antibiotike ili druge lijekove. Je li bilo kakvih značajnih promjena s njegovim zdravljem, prihvaća li liječenje? U svakom slučaju, uporno ga preporučite kod liječnika. Možda ćete morati promijeniti lijekove. Pažljivo se pobrinite da svi pripravci koje koristite ne isteknu rok trajanja. Ako ste slučajno koristili istekli vosak ili neki drugi kozmetički proizvod, ne znajući da je istekla, a alergijske reakcije su se pojavile na klijentovoj koži, tada ne bi trebali uzimati uplatu za postupak.

Pogledajte videozapis: PONAŠANJE NA JAVNOM MJESTU (Travanj 2020).